‘Het Beste Menu van de Zorg 2017’ wordt gemaakt door de koks van Rivas Zorggroep uit Gorinchem. Het team van het Flevoziekenhuis, dat bestond uit chef-kok Niels, kok Emile en keukenassistent Fatiha eindigde in de finale op een eervolle derde plaats. De kookwedstrijd vond plaats op 16 november tijdens de Dag van de Gastvrijheid, en werd gepresenteerd door tv-kok Pierre Wind. De achtste editie van de wedstrijd is georganiseerd door Distrivers, groothandel in voeding.

beste menu van de zorg finale

Met liefde

"We zijn weliswaar een beetje teleurgesteld omdat we graag hadden willen winnen", vertelt Niels Majoor. "Maar we hebben nu alweer zin in volgend jaar. Dan gaan we opnieuw knallen, we hebben al een aantal ideeën over wat we willen gaan doen en maken.”
De chef-kok vindt het belangrijk dat er meer aandacht is voor voeding en gastvrijheid in de zorg. “Het meedoen aan deze wedstrijd helpt daarbij, het maakt duidelijk dat eten in de zorg belangrijk is, maar ook goed én lekker kan zijn.”
Voor de koks is de wedstrijd ook een stimulans om de kwaliteit van het eten verder te verhogen. “Wij willen graag nog meer zelf, meer vers én vraaggestuurd koken. Onze patiënten moeten kunnen proeven dat wij met liefde aan onze gerechten werken”, aldus Niels.

Origineel menu

Het team van de Keuken heeft in de finale een mooi origineel en driegangenmenu bereid, dat direct toepasbaar is in de zorg. De juryvoorzitter, in de persoon van meesterkok Sjaak Jobse, roemde de originele samenstelling van het menu. Hij prees het feit dat het menu zo goed afgestemd is op de diverse, multiculturele patiëntenpopulatie in het ziekenhuis.
Het menu bestond uit:
  • voorgerecht: pittige Indiase linzensoep met Griekse yoghurt, pappadum en koriander;
  • hoofdgerecht: tabouleh met pikante humous, bladerdeegflapje met gekruide kip en gegrilde courgette;
  • nagerecht: witte chocolademousse met frambozensaus en popcorn met gezouten caramel.

 
email this page
Voor 2018 heeft het Flevoziekenhuis al afspraken gemaakt met zorgverzekeraars VGZ, CZ en Zorg en Zekerheid (ook namens ONVZ en Eno).
Het Flevoziekenhuis is voor 2018 nog in onderhandeling met Zilveren Kruis, Menzis, ASR, DSW en Caresq. We proberen er alles aan te doen om te zorgen dat contractvoorwaarden met zorgverzekeraars in 2018 niet significant wijzigen ten opzichte van 2017, zodat u, als patiënt, hier geen hinder van ondervindt. Het Flevoziekenhuis is ook in 2018 voor alle budgetpolissen geselecteerd.

zorgverzekeraars

Zodra het Flevoziekenhuis de gesprekken over 2018 met de andere zorgverzekeraars heeft afgerond en tot overeenstemming is gekomen melden wij dat direct op onze website.

Zie voor meer informatie en veel gestelde vragen: www.flevoziekenhuis.nl/zorgkosten.
De polikliniek Oogheelkunde heeft te maken met een grote toeloop aan (nieuwe) patiënten, met name in deze laatste maanden van het jaar. Het oogartsenteam is blij met het toegenomen vertrouwen van patiënten en verwijzers in de oogheelkundige zorg die het Flevoziekenhuis levert. Tegelijkertijd blijkt het aantal verwijzingen van (nieuwe) patiënten op dit moment een grote uitdaging. De polikliniek neemt daarom de komende tijd maatregelen om de (kwaliteit van) zorg voor de huidige, vaak chronische, patiënten te kunnen blijven garanderen.

oogheelkunde elferink

Triage

De oogartsen bekijken op dit moment uiterst kritisch welke nieuwe patiënten nog dit jaar gezien moeten worden, welke patiënten door een opticien of optometrist gezien kunnen worden, welke patiënten in 2018 gezien kunnen worden en of het nodig is om sommige (nieuwe) patiënten door te sturen naar een collega (oog)ziekenhuis in de omgeving.
Het criterium voor deze keuze is zorginhoudelijk: is een afspraak op korte termijn echt noodzakelijk, dan regelt de poli dat. Kan het consult iets langer wachten, dan wordt de afspraak gepland in 2018. Voor spoedafspraken kunnen patiënten altijd bij ons terecht, zoals dat ook in de afgelopen periode gewaarborgd was.

Advies aan patiënten

Voor niet-spoed verwijzingen adviseren wij patiënten om vanaf eind december contact op te nemen met de poli Oogheelkunde. Dan is de nieuwe afsprakenagenda operationeel en verwachten wij dat patiënten een afspraak kunnen maken voor het eerste kwartaal van 2018.
Het Flevoziekenhuis is op de 34ste plaats geëindigd in de jaarlijkse AD Ziekenhuis Top 100. Vorig jaar stond het ziekenhuis op plaats 27. De totaalscore in het onderzoek steeg van 62,7 in 2016 naar 74,8 in 2017, maar dit leverde dus geen hogere notering op. “Dat is jammer. Het is mooi dat we onze score hebben verbeterd, maar andere ziekenhuizen hebben dat nog beter gedaan. Dat veel ziekenhuizen zich verbeteren is goed nieuws voor de patiënt. Het Flevoziekenhuis wil stabiel bij de top 20 van ziekenhuizen horen. Dat betekent dat we het nóg beter moeten doen. Onze medewerkers zijn daar zeer gemotiveerd voor”, aldus Anita Arts, voorzitter van de raad van bestuur.

ad 2017 logo

De AD Ziekenhuis top 100 verschijnt dit jaar voor de 12de keer. Voor het samenstellen van de ranglijst is gebruik gemaakt van 36 criteria die een indicatie geven van de medische kwaliteit van ziekenhuizen, de organisatie van de zorg en de uitkomsten van operaties. Het zijn openbare gegevens die de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ook gebruikt om toezicht te houden op ziekenhuizen. De selectie van criteria verschilt jaarlijks. Zo is decubitus (doorliggen) dit jaar uit de lijst verdwenen omdat bijna alle ziekenhuizen hier goed op scoren.

“Er is het afgelopen jaar hard gewerkt om de kwaliteit te verbeteren en dat zie je al terug in de uitkomsten van dit onderzoek. Maar we zijn er nog niet”, zegt Edo Schubert, portefeuillehouder kwaliteit en veiligheid van zorg in de raad van bestuur. “Bij risicovolle operaties zijn er duidelijke keuzen gemaakt: we doen ze niet of we doen ze goed. We zitten overal ruim boven het minimale aantal operaties dat je als ziekenhuis moet uitvoeren (de zogenaamde volumenormen). We hebben over de hele linie lage percentages infecties en complicaties. De controle en registratie op ondervoeding, delier en medicatie is nog een verbeterpunt, dat gebeurt niet in 100% van de gevallen. Verder is het elektronisch voorschrijven nog niet volledig ingevoerd. Ook op dat onderdeel halen we niet de maximale score”.

Het Flevoziekenhuis beschikt over 3 van de 4 keurmerken die meetellen voor dit onderzoek, te weten het Roze Lintje (voor goede borstkankerzorg), het Vaatkeurmerk, en het keurmerk voor spataderbehandelingen. Het Flevoziekenhuis werkt op dit moment aan het verkrijgen van het vierde keurmerk voor 'seniorvriendelijk ziekenhuis'. 

“We gaan de uitkomsten van het AD onderzoek goed analyseren. Waar we ruimte zien voor verdere verbetering pakken we dat op”, aldus Schubert.

Bekijk de uitkomsten van de AD Ziekenhuis top 100 hier: https://www.ad.nl/redactie/ziekenhuistop100/2017/ziekenhuistop100.html

 
Het team van de Keuken van het Flevoziekenhuis heeft zich gekwalificeerd voor de finale van ‘het Beste Menu van de Zorg 2017’. Een prachtige prestatie van Niels, Emile en Fatiha, die het op 16 november op de Dag van de Gastvrijheid live moeten opnemen tegen de 2 andere finalisten: Treant Zorggroep en Rivas Zorggroep. Tijdens de finale zal TV kok Pierre Wind de deelnemers het hemd van het lijf vragen! Mocht het team winnen, dan willen zij het winnende menu serveren aan alle patiënten die dan in het ziekenhuis liggen.

beste menu van de zorg team

Dit jaar streden vijf teams in hun eigen zorginstelling voor één van de drie plekken in de finale. Zij bereidden het ingezonden menu voor eigen cliënten, in eigen keuken. Met deze nieuwe opzet wil organisator Distrivers laten zien dat de gerechten geschikt zijn voor cliënten en patiënten.

Jury

In de voorrondes kregen de teams van de jury, op basis van een aantal beoordelingscriteria, punten toegekend. De jury bestond uit Meesterkok Sjaak Jobse. Dit jaar werd er extra gelet op de toepasbaarheid in de zorg en het beperken van waste. De drie teams met het hoogste aantal punten zijn door naar de finale.
Na vijf spannende voorrondes zijn het de volgende teams die het tegen elkaar opnemen.
• Flevoziekenhuis, met Niels Majoor, Emile Hagen en Fatiha el Mhor
• Treant Zorggroep, met Roel de Leeuw, Annie IJken en Geert Vos
• Rivas Zorggroep, met Niels Bron, Niels Zillig en Robin Schaap

Hoofdprijs

Zij strijden op 16 november tijdens de Dag van de Gastvrijheid in het Beatrixgebouw te Utrecht voor de felbegeerde titel en de hoofdprijs van € 5.000,-. Het beste dessert wint ‘De Gouden Dessertlepel’ en de geldprijs van € 1.000,-.