Het Flevoziekenhuis biedt – als eerste in de regio – patiënten met een bepaald type huidkanker draagbare therapie aan. Sinds half juni hebben deze eerste patiënten met basaalcelcarcinomen 6 uur lang een pleister met een klein verlichtingskastje gedragen, terwijl zij hun dagelijkse werkzaamheden konden blijven doen. Voorheen moesten zij voor deze therapie een halve dag in het ziekenhuis blijven. Daarnaast heeft deze draagbare therapie als voordeel dat patiënten minder pijnklachten na de behandeling hebben. Bovendien bespaart het tijd en ruimte voor het ziekenhuis.

flevoziekenhuis-ambulight

De draagbare therapie Ambulight PDT® is gebaseerd op een veelgebruikte therapie voor patiënten met kleine, oppervlakkige basaalcelcarcinomen, de meest voorkomende vorm van huidkanker. De draagbare therapie maakt gebruik van fotodynamische therapie: de patiënt krijgt een werkzame crème op de aangetaste weefsel gesmeerd. Deze crème moet intrekken, onder een speciale pleister. Na drie uur wordt het weefstel belicht via lampjes in de pleister. Het idee achter deze behandeling is dat de kankercellen lichtschade oplopen en afsterven.

Patiëntvriendelijk en efficiënt

De patiënt hoeft voor deze therapie maar 15 minuten in het ziekenhuis te blijven, in plaats van een hele middag. Uit onderzoek blijkt dat patiënten door deze vorm van behandelen minder pijn ervaren (door de langere, maar minder sterke belichting) en minder kans hebben op bijvoorbeeld ontsteking van het aangetaste weefsel.

Voorkomen is beter dan genezen

Huidkanker kan het beste voorkomen worden door tijdens zonnige dagen tussen 12.00 en 16.00 uur zo veel mogelijk uit de zon te blijven en/of goed in te smeren met een hoge factor zonnebrandcrème. Ook het regelmatig controleren van de huid is van belang.
Als moedervlekken veranderen (groter/kleiner worden), jeuken of van kleur veranderen, raadplaag dan uw huisarts. Dit geldt ook wanneer u vlekken krijgt die rood, gezwollen en/of schilferig zijn. Hoe eerder u huidkanker laat behandelen, hoe groter de kans op genezing.

email this page