A.s. dinsdag 31 oktober is in het Flevoziekenhuis de laatste van vijf voorronden van ‘het beste Menu van de Zorg’. Het team van de Keuken bereidt dan een driegangenmenu, dat beoordeeld wordt door een deskundige jury in de persoon van meesterkok Sjaak Jobse. Het Flevoziekenhuis is na een uitgebreide procedure eerder dit jaar geselecteerd voor deze voorronden. De finale van ‘het Beste Menu van de Zorg’ vindt plaats tijdens de Dag van de Gastvrijheid op 16 november in het Beatrixgebouw te Utrecht.

beste menu van de zorg team

Het team van het Flevoziekenhuis bestaat uit Niels Majoor (chef-kok, links op de foto) en Emile Hagen (kok, rechts op de foto). Zij worden ondersteund door keukenmedewerkster Fatiha el Mohr. Niels Majoor: “Ons menu bestaat uit ingrediënten die allemaal opgenomen zijn in onze reguliere menucyclus: het menu is dus direct toepasbaar in het ziekenhuis. Bij de samenstelling van het menu werken we nauw samen met de afdeling Diëtetiek. Zo weten we zeker dat ons menu gezond en voedzaam is, en helemaal toegesneden op onze patiënten.”

Koken met liefde

Het team ziet de deelname aan ‘het Beste Menu van de Zorg’ als een stimulans om de kwaliteit van het eten verder te verhogen. “Wij willen graag nog meer zelf, meer vers én vraaggestuurd koken. Ons uitgangspunt is dat onze patiënten moeten kunnen proeven dat wij met liefde aan onze gerechten werken”, aldus Niels en Emile.
Volgens beide koks is het doel van de wedstrijd om duidelijk te maken dat eten in de zorg belangrijk is, maar ook goed én lekker kan zijn. “Daarnaast vinden wij het vooral een leuke uitdaging. We willen heel graag naar de finale!”

De wedstrijd

‘Het Beste Menu van de Zorg’ is dé kookwedstrijd van de zorg die wordt georganiseerd door Distrivers. De wedstrijd bestaat uit 5 voorrondes en één finale. Alle teams strijden onafhankelijk van elkaar in de eigen instellingen voor één van de drie plekken in de finale. Tijdens de voorrondes worden er van elke gang 3 menu’s gepresenteerd aan de jury. Eén normaal menu, één menu zonder toegevoegd zout en één menu in afwijkende consistentie (gemalen).
De onafhankelijke jury deelt punten uit op basis van diversie criteria zoals menuopbouw, consistentie, smaak en kleur van elk gerecht. Daarnaast kijkt de jury naar de presentatie van het menu, de teamsamenwerking, de originaliteit van het menu en de toepasbaarheid binnen de doelgroep. Ook wordt beoordeeld hoe en in welke mate rekening wordt gehouden met het reduceren van afval. De drie teams met het meeste aantal punten gaan door naar de finale.
email this page