Het Flevoziekenhuis is op de 34ste plaats geëindigd in de jaarlijkse AD Ziekenhuis Top 100. Vorig jaar stond het ziekenhuis op plaats 27. De totaalscore in het onderzoek steeg van 62,7 in 2016 naar 74,8 in 2017, maar dit leverde dus geen hogere notering op. “Dat is jammer. Het is mooi dat we onze score hebben verbeterd, maar andere ziekenhuizen hebben dat nog beter gedaan. Dat veel ziekenhuizen zich verbeteren is goed nieuws voor de patiënt. Het Flevoziekenhuis wil stabiel bij de top 20 van ziekenhuizen horen. Dat betekent dat we het nóg beter moeten doen. Onze medewerkers zijn daar zeer gemotiveerd voor”, aldus Anita Arts, voorzitter van de raad van bestuur.

ad 2017 logo

De AD Ziekenhuis top 100 verschijnt dit jaar voor de 12de keer. Voor het samenstellen van de ranglijst is gebruik gemaakt van 36 criteria die een indicatie geven van de medische kwaliteit van ziekenhuizen, de organisatie van de zorg en de uitkomsten van operaties. Het zijn openbare gegevens die de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ook gebruikt om toezicht te houden op ziekenhuizen. De selectie van criteria verschilt jaarlijks. Zo is decubitus (doorliggen) dit jaar uit de lijst verdwenen omdat bijna alle ziekenhuizen hier goed op scoren.

“Er is het afgelopen jaar hard gewerkt om de kwaliteit te verbeteren en dat zie je al terug in de uitkomsten van dit onderzoek. Maar we zijn er nog niet”, zegt Edo Schubert, portefeuillehouder kwaliteit en veiligheid van zorg in de raad van bestuur. “Bij risicovolle operaties zijn er duidelijke keuzen gemaakt: we doen ze niet of we doen ze goed. We zitten overal ruim boven het minimale aantal operaties dat je als ziekenhuis moet uitvoeren (de zogenaamde volumenormen). We hebben over de hele linie lage percentages infecties en complicaties. De controle en registratie op ondervoeding, delier en medicatie is nog een verbeterpunt, dat gebeurt niet in 100% van de gevallen. Verder is het elektronisch voorschrijven nog niet volledig ingevoerd. Ook op dat onderdeel halen we niet de maximale score”.

Het Flevoziekenhuis beschikt over 3 van de 4 keurmerken die meetellen voor dit onderzoek, te weten het Roze Lintje (voor goede borstkankerzorg), het Vaatkeurmerk, en het keurmerk voor spataderbehandelingen. Het Flevoziekenhuis werkt op dit moment aan het verkrijgen van het vierde keurmerk voor 'seniorvriendelijk ziekenhuis'.

“We gaan de uitkomsten van het AD onderzoek goed analyseren. Waar we ruimte zien voor verdere verbetering pakken we dat op”, aldus Schubert.

Bekijk de uitkomsten van de AD Ziekenhuis top 100 hier: https://www.ad.nl/redactie/ziekenhuistop100/2017/ziekenhuistop100.html

email this page