Afgesloten eileiders

Open eileiders zijn nodig om zaadcellen vanuit de vagina en de baarmoeder naar de eierstok te vervoeren en een eventueel bevruchte eicel weer naar de baarmoeder terug te brengen.
Bij één afgesloten eileider is de vruchtbaarheid verminderd, maar is er nog voldoende kans om spontaan zwanger te raken. Dit hangt mede af van de overige omstandigheden, zoals de leeftijd van de vrouw en kwaliteit van het zaad. Met twee afgesloten eileiders is het niet mogelijk om spontaan zwanger te raken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Als er aanleiding is om aan te nemen dat de eileiders niet doorgankelijk zijn, wordt een diagnostische laparoscopie (kijkoperatie) of een baarmoederfoto (HSG) gemaakt. De eileiders kunnen afgesloten zijn als gevolg van een ontsteking in het verleden, een eerdere buikoperatie, endometriose of verklevingen. Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) kan de oorzaak zijn van een eileiderontsteking. Als beide eileiders afgesloten zijn, is medische hulp nodig om zwanger te worden. Is er maar één eileider open, dan is de kans op een spontane zwangerschap verminderd, maar zeker niet uitgesloten.

Symptomen

  • Aanhoudende pijn in de onderbuik.

Onderzoeken

Als er aanleiding is om aan te nemen dat de eileiders niet doorgankelijk zijn, wordt een diagnostische laparoscopie (kijkoperatie) of een baarmoederfoto (HSG) gemaakt.

Behandelingen

Als één eileider goed is, dan kunt u een spontane zwangerschap afwachten. Per maand is er wel een verminderde kans. Je komt eerder voor een vervolgbehandeling in aanmerking om de kans op zwangerschap te vergroten. Als beide eileiders dicht zitten, stelt de arts soms een vruchtbaarheidsbevorderende operatie voor, waarbij verklevingen kunnen worden weggehaald. Meestal adviseert de arts in deze situatie IVF.

Contact

De Fertiliteitspoli is telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur, via 036 868 95 44. U kunt dan alleen bellen om een afspraak te maken.
Voor alle medische vragen kunt u bellen tijdens het verpleegkundig spreekuur van 13.00 uur tot 13.45 uur, naar 036 868 95 45.