Endometriose

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik. Het groeit daar, en zorgt voor een langdurige ontsteking met allerlei verschillende klachten. Het kan een zwangerschap in de weg zitten.
 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Als endometriose op de darmwand zit kan het darmproblemen geven en pijn bij de ontlasting. De ontsteking zorgt vaak voor verminderde vruchtbaarheid. Die kan overigens ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken. De oorzaak van endometriose is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Het is zeer waarschijnlijk dat er bepaalde genen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van deze ziekte. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen. Dit wordt ook wel familiaire relatie genoemd. Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol. 

Zwanger worden bij endometriose

Hebt u ernstige endometriose en wilt u graag zwanger worden, dan kunt u eventueel intra-uteriene inseminatie (IUI) of in vitro fertilisatie (IVF) overwegen. Bij IUI brengt de gynaecoloog het sperma rechtstreeks in de baarmoeder. Bij IVF bevruchten de zaadcellen de eicellen in een reageerbuis.

U heeft bij milde endometriose een goede kans om spontaan zwanger te worden. In het algemeen geldt; hoe ernstiger de endometriose, hoe kleiner de kans om spontaan zwanger te raken.

Symptomen

Endometriose kan maar hoeft geen klachten te geven. De ziekte wordt dan toevallig ontdekt.

Vrouwen met endometriose kunnen last hebben van moeheid en/of lage rugpijn. De klachten die typisch zijn voor endometriose, hangen samen met de plekken waar het baarmoederslijmvlies zit (zie figuur 1a en 1b).

De endometriose kan in een lichte vorm aanwezig zijn, in een matige of in een ernstige vorm. Hoe uitgebreid en hoe hevig de endometriose is, heeft niets te maken met de ernst van uw klachten. Wel is er een relatie tussen de klachten en de mate waarin de endometriose in de organen is ingegroeid. De klachten kunnen verschillen van vrouw tot vrouw en ook, in de tijd, bij een en dezelfde vrouw.

De klachten zijn te verdelen in:

  • pijnklachten;
  • klachten bij de ontlasting of het plassen;
  • verminderde vruchtbaarheid.

Onderzoeken

De gynaecoloog luistert naar uw klachten en doet een gynaecologisch onderzoek. Bij een gynaecologisch onderzoek bekijkt de gynaecoloog de uitwendige geslachtsorganen, zoals de schaamlippen. Daarna brengt de gynaecoloog een spreider in de vagina in. Hiermee worden de vagina en de baarmoedermond onderzocht. Om de inwendige geslachtsorganen, zoals baarmoeder en eierstokken, te kunnen voelen, brengt de gynaecoloog met handschoenen twee vingers in de vagina. De andere hand legt hij of zij dan op uw buik. De definitieve diagnose wordt gesteld met een kijkoperatie (laparoscopie).

Behandelingen

De behandeling van endometriose kan op verschillende manieren. Om een goed behandelplan te kiezen heb je informatie nodig, over medicijnen, operaties en andere alternatieven. Naast de goede behandeling is ook een goede arts belangrijk. De Stichting Endometriose kan u hierbij helpen door in uw regio het endometrioseteam te vinden dat bij u past.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor endometriose:

  • behandeling met medicijnen (zoals hormonen en pijnstillers);
  • een behandeling door een kijkoperatie (laparoscopie);
  • dieet en voedingssupplementen;
  • bekkenbodemtherapie.

Contact

De Fertiliteitspoli is telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur, via 036 868 95 44. U kunt dan alleen bellen om een afspraak te maken.
Voor alle medische vragen kunt u bellen tijdens het verpleegkundig spreekuur van 13:00 uur tot 13:45 uur, naar 036 868 95 45.