Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere vochtblaasjes (cysten) in de eierstok aanwezig zijn.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

PCOS komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen. In sommige families komt PCOS vaker voor. Ook overgewicht speelt een rol. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS hebben, krijgen PCOS als ze dikker worden. Omdat overgewicht tegenwoordig vaker voorkomt, komt PCOS mogelijk ook vaker voor.

Hoe PCOS ontstaat is niet bekend. Waarschijnlijk is er geen oorzaak en zijn meerdere hormonen betrokken bij PCOS. Zo is er meestal onvoldoende FSH (follikel stimulerend hormoon, het hormoon dat de rijping van de eiblaasjes stimuleert). Hierdoor is de rijping van de eiblaasjes verstoord, blijft de eisprong vaak uit en ontstaat er een onregelmatige menstruatiecyclus. In sommige gevallen zijn er helemaal geen menstruaties meer.

In de normale menstruatiecyclus treden ongeveer dertien menstruaties op per jaar, bij PCOS minder dan acht per jaar. De periode tussen de menstruaties wordt dus langer dan vijf tot zes weken (oligomenorroe) of de menstruatie blijft gedurende een half jaar of langer weg (amenorroe).

 

Symptomen

Er kan sprake zijn van PCOS als u minstens twee van de volgende drie kenmerken heeft:

  • er zijn minder dan 8 menstruaties per jaar, of de menstruatie blijft geheel uit;
  • u heeft een verhoogde waarde van het testosteron en/of verschijnselen die passen bij een verhoogde waarde van het testosteron, zoals bijvoorbeeld acné of overbeharing volgens een mannelijk patroon;
  • bij een inwendige echo worden er meer dan twaalf blaasjes (poly cysteus) in een of beide eierstokken gezien.

Onderzoeken

Om PCOS vast te stellen wordt er meestal een echo gemaakt en bloed afgenomen. Met de echo kunnen de eierstokken worden beoordeeld op het voorkomen van meerdere eiblaasjes. Bij PCOS zijn er vaak (niet altijd) meer dan twaalf eiblaasjes in een of beide eierstokken te zien, terwijl in de normale situatie in elke eierstok drie tot acht eiblaasjes (3-10 mm in doorsnede) worden gezien. Om na te gaan hoe hoog de waarden van de hormonen zijn, wordt het bloed onderzocht. Afwijkende waarden kunnen passen bij PCOS.

Behandelingen

Behandeling is nodig om de eisprong op te wekken om zo de kans op zwangerschap te verhogen. Dit kan op verschillende manieren. Als er sprake is van overgewicht dan is afvallen een van de behandelmethodes. Andere behandelmethodes zijn hieronder beschreven. Bij acné of overbeharing zal de mate van de klacht van invloed zijn op het wel of niet behandelen.

Contact

De Fertiliteitspoli is telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur, via 036 868 95 44. U kunt dan alleen bellen om een afspraak te maken.
Voor alle medische vragen kunt u bellen tijdens het verpleegkundig spreekuur van 13:00 uur tot 13:45 uur, naar 036 868 95 45.