Afwachtend beleid

Er zijn geen (grote) afwijkingen gevonden die de oorzaak zijn van uw vruchtbaarheidsprobleem. Dit gebeurt bij 1/3 van alle paren die wij op onze polikliniek zien. Is er een hoge kans om spontaan zwanger te worden (> 30%), dan kan een vruchtbaarheidsbehandeling deze kans niet verbeteren en krijgt u het advies om deze spontane kans thuis te benutten. Dit noemen we ook wel afwachtend beleid.
 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Aan de hand van uw leeftijd, de duur van uw kinderwens en andere voorspellende factoren kunnen wij een inschatting maken van uw spontane kans op zwangerschap (u kunt dit ook zelf berekenen op www.freya.nl).

Het afwachtend beleid wil zeggen dat u nog 6-12 maanden zelf gaat proberen zwanger te worden zonder behandeling. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kans op zwangerschap bij een afwachtend beleid even groot is als bij intra-uteriene inseminatie met hormonale stimulatie. Het afwachtend beleid voorkomt dan ook onnodige behandelingen en medicatie.

Tips om de kans op zwangerschap te verhogen

  • Niet roken, geen alcoholgebruik of drugsgebruik;
  • gezond voedingspatroon (voorkom overgewicht);
  • voldoende beweging;
  • drink voldoende, maar beperk het gebruik van koffie en zwarte thee;
  • dagelijks foliumzuur (0,4 mg);
  • rondom de eisprong om de dag vrijen. Als u niet weet wanneer u uw eisprong heeft, vraagt u dit ons dan gerust. Let op: dagelijks vrijen verlaagt de kans op zwangerschap.

Contact

De Fertiliteitspoli is telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur, via 036 868 95 44. U kunt dan alleen bellen om een afspraak te maken.
Voor alle medische vragen kunt u bellen tijdens het verpleegkundig spreekuur van 13:00 uur tot 13:45 uur, naar 036 868 95 45.