Clomid tabletten

Als de menstruatiecyclus te lang of te kort is of als een er geen goede eisprong plaatsvindt, dan heeft dit invloed op de kans om zwanger te raken. Om de eicel beter te laten rijpen kunnen medicijnen voorgeschreven worden. Clomid is een tablet dat gebruikt wordt om de eisprong te verbeteren.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bij behandeling met clomifeencitraat krijgen ongeveer 80% van de vrouwen een eisprong. Ruim de helft van deze vrouwen wordt daadwerkelijk zwanger. De kans op een meerlingzwangerschap is bij clomifeencitraat licht verhoogd.

Behandeling

Clomid neemt u slechts 5 dagen in. Van de 3e cyclusdag tot en met de 7e cyclusdag. U kunt het tablet op elk moment van de dag innemen. Kies hiervoor een vast tijdstip uit, hierdoor vergeet u het minder snel. Door regelmatige echocontroles volgen we de groei van de eiblaasjes. U kunt Clomid een langere tijd gebruiken als u een goede eisprong heeft en het baarmoederslijmvlies ook goed is. Dit controleren we door één week na de eisprong het progesteron in het bloed te bepalen.Treedt er geen eisprong op? Dan verhoogt de arts de dosering Clomid. In één cyclus gebruikt u dus steeds dezelfde dagelijkse hoeveelheid.

Na behandeling

Wanneer er een eisprong is geweest en de progesteronwaarde goed was, krijgt u voor 3 maanden een recept Clomid mee naar huis. U kunt dan elke maand een kuur Clomid gebruiken en met ovulatietesten of op basis van de voorgaande cyclus bepalen wanneer u een eisprong heeft. Let op: de gehele cyclus mag dan maximaal 35 dagen duren.

Na 3 maanden zien wij u graag terug om te bespreken hoe het gaat. In principe kunt u tot maximaal 12 maanden de Clomid gebruiken. Wanneer er in 12 cycli met Clomid wel een eisprong is geweest, maar zonder dat er een zwangerschap is ontstaan, dan kan er op een andere behandeling worden overgestapt.

Als er geen eisprong heeft plaatsgevonden kunnen we (opnieuw) een menstruatie opwekken en kan de dosering worden opgehoogd tot een maximum van drie tabletten per dag. Ook deze cyclus zal dan met echo’s gevolgd worden. Als er dan nog steeds geen eisprong is, zullen we overgaan op hormooninjecties of een kijkoperatie (LEO) uitvoeren.

Contact

De Fertiliteitspoli is telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur, via 036 868 95 44. U kunt dan alleen bellen om een afspraak te maken.
Voor alle medische vragen kunt u bellen tijdens het verpleegkundig spreekuur van 13:00 uur tot 13:45 uur, naar 036 868 95 45.