IUI met milde hormoonstimulatie

Als er na het oriënterend fertiliteitsonderzoek geen (grote) afwijkingen zijn gevonden die de oorzaak zijn van uw vruchtbaarheidsprobleem en als uw spontane zwangerschapskans lager is dan 30% starten we met IUI met milde hormonale stimulatie.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

IUI is het inbrengen (inseminatie) van opgewerkte zaadcellen in de baarmoederholte (intra-uterien) op het juiste moment in de cyclus. De meest beweeglijke zaadcellen worden in hoge concentratie dichtbij de gesprongen eicel gebracht. De hormonale stimulatie zorgt ervoor dat de groei van de eiblaasjes (follikels) gestimuleerd wordt, waardoor de kans op zwangerschap toeneemt.

Meestal zijn er zes behandelingen, deze worden allen door de verzekering vergoed.

Voorbereiding

Voor de kwaliteit van het zaad is het belangrijk dat u minimaal 2 tot maximaal 4 dagen geen gemeenschap heeft gehad en dat u het binnen een uur na productie bij ons inlevert. 

Behandeling

 1. Op de eerste dag van de menstruatie belt u met het secretariaat om door te geven dat u gaat starten met de behandeling. In sommige gevallen is het nodig om een uitgangsecho af te spreken. Deze wordt op de tweede of derde dag van de menstruatie gemaakt. Aan de hand van deze echo wordt gekeken of er geen cysten (met vocht gevulde holtes) in de eierstokken aanwezig zijn, en of het baarmoederslijmvlies niet te dik is. Als de echo geen bijzonderheden laat zien, maken we een afspraak ongeveer een week later.
 2. Vanaf ongeveer cyclusdag tien komt u voor een echo. Er zullen dan met tussenpozen van enkele dagen vaginale echo’s worden afgesproken om te zien wanneer het eitje groot genoeg is om te springen.
 3. ‚ÄčAls er een follikel (ei-blaasje) te zien is dat groter is dan 18-20 mm, zullen we u vragen een ovulatietest te doen. Het beste kunt u hiervoor Ovulady gebruiken en testen met de 2e ochtendurine. Wanneer de teststreep donkerder of gelijk van kleur is met de controle streep is de test positief.
  • Bij een positieve ovulatietest zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de eisprong plaatsvinden. De inseminatie wordt dan 1 dag na de positieve test gedaan.
  • Bij een negatieve ovulatietest geeft u uzelf een injectie met het hormoon hCG (pregnyl) om een eisprong op te wekken. Ongeveer 38-40 uur na de hCG-injectie kan de eisprong worden verwacht. De inseminatie is dan 2 dagen na de hCG injectie.
 4. Op de dag van de inseminatie kunt u of uw partner, ’s ochtends om 8.30 uur,het zaad inleveren op het laboratorium van de poli fertiliteit. Vergeet u niet van u beiden legitimatie mee te nemen!
 5. Let op: voor de kwaliteit van het zaad is het belangrijk dat u minimaal 2 tot maximaal 4 dagen geen gemeenschap heeft gehad en dat u het binnen een uur na productie bij ons inlevert. 

  Zaterdag: wanneer u voor inseminatie uitkomt op zaterdag, zullen we u vragen om op vrijdagmiddag na 13.00 uur het zaadmonster te komen brengen. De inseminatie is op zaterdagochtend op afdeling Verloskunde wordt dan uitgevoerd door een dienstdoende arts.

  5. Het zaadmonster wordt bewerkt, zodat later op de ochtend (meestal tussen 10 en 11.30 uur) de best beweeglijke zaadcellen kunnen worden geïnsemineerd. De arts of verpleegkundige die de inseminatie uitvoert zal de eendenbek (speculum) plaatsen om op die manier, met een dunne catheter, de zaadcellen in de baarmoeder te kunnen inspuiten. Dit is meestal niet pijnlijk. Let op: Voor de inseminatie is het verstandig om met een halfvolle blaas te komen (dus niet uitplassen vlak voor de afspraak).

  6. Na de inseminatie blijft u 15 minuten liggen op de onderzoeksbank. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het blijven liggen na de inseminatie tot een hoger percentage zwangerschappen leidt (bedruststudie). U kunt na de inseminatie uw gewone bezigheden verder voortzetten.

  Zestien dagen na de IUI kunt u thuis een zwangerschapstest doen als nog niet ongesteld bent geworden.

Na behandeling

Als u een positieve zwangerschapstest heeft, belt u ons deze dan zo snel mogelijk door: 036 868 9544. Wij plannen dan ongeveer 3 weken later een zwangerenecho in.

Als de behandeling niet geslaagd is, kunt u over het algemeen direct met een volgende behandeling beginnen. Wanneer u gaat menstrueren kunt u ons bellen voor deze nieuwe cyclus. Wilt u dit op de eerstvolgende werkdag telefonisch aan ons secretariaat doorgeven? Dan kan via 036 868 95 44.

Is uw menstruatie anders dan normaal, neem dan ook contact met ons op.            

Na 3 IUI behandelingen maken we een afspraak met de arts om het verloop van de behandeling te bespreken, voordat u verder gaat met de 4e cyclus. Dit betekent dat er in die maand geen inseminatie plaatsvindt. De maand erna zullen we veelal starten met de volgende reeks van 3 behandelingen, die dan meestal gedaan zullen worden met milde hormonale stimulatie.

Cancelcriteria

 • Wanneer bij de uitgangsecho een cyste of dik baarmoederslijmvlies wordt geconstateerd, kan besloten worden (nog) niet te starten met de hormooninjecties. Vaak wordt een cyclus afgewacht of worden medicijnen gegeven om de cyste te laten verdwijnen.
 • Hoewel het in de natuurlijke cyclus niet vaak zal gebeuren, kan het zijn dat er drie of meer eiblaasjes groeien. In verband met het risico op een meerling zal dan geen inseminatie plaatsvinden en wordt u geadviseerd om geen geslachtsgemeenschap te hebben of alleen beschermd te vrijen.
 • Wanneer u voor inseminatie uitkomt op zondag, kunnen wij helaas niet insemineren. U kunt dan het beste zelf gemeenschap hebben, indien mogelijk op twee opeenvolgende dagen. U heeft dan wel het voordeel van de juiste timing. De poging zal niet meetellen voor de verzekering omdat er geen inseminatie heeft plaatsgevonden.

Het niet-slagen van de behandeling kan vragen oproepen. Ook het telkens verwerken van de teleurstelling kan moeilijk zijn. Mocht u behoefte hebben aan een gesprek met uw arts of aan extra ondersteuning van onze psycholoog, dan is dit vanzelfsprekend mogelijk.

Contact

De Fertiliteitspoli is telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur, via 036 868 95 44. U kunt dan alleen bellen om een afspraak te maken.
Voor alle medische vragen kunt u bellen tijdens het verpleegkundig spreekuur van 13:00 uur tot 13:45 uur, naar 036 868 95 45.