Vruchtbaarheidsbevorderende operatie

Uit het oriënterend fertiliteitsonderzoek kan blijken dat verklevingen of afgesloten eileiders de oorzaak zijn van de verminderde vruchtbaarheid. Met een (kijk)operatie probeert de arts de afsluiting of verkleving te verhelpen, waardoor er een betere kans op een zwangerschap ontstaat. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Deze kijkoperatie gebeurt onder narcose. In de eierstokken worden een aantal kleine cysten (vochtblaasjes) aangeprikt en daarin worden oppervlakkige kleine gaatjes gebrand. Hierdoor verandert de aanmaak van de hormonen in de eierstok. Bij een groot deel van de vrouwen ontstaat hierdoor een normale menstruatiecyclus. 

50 tot 60 procent van de vrouwen krijgt weer een normale menstruatiecyclus. Dit betekent ook een herstel van de kans op een zwangerschap.
Als de cyclus niet compleet of slechts tijdelijk herstelt, is vaak de reactie op de eerder toegepaste behandeling met Clomid wel succesvol. Doordat het even kan duren voordat de cyclus zich geheel herstelt is de tijd tot zwangerschap mogelijk wel wat langer dan bij het gebruik van hormooninjecties.

Behandeling

Voor de behandeling verblijft u een deel van de dag in het ziekenhuis. U wordt ’s morgens opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. De ingreep zelf vindt plaats op een operatiekamer. Als alles goed gaat, mag u in de loop van de dag weer naar huis. De behandeling duurt een half uur tot drie kwartier.

De gynaecoloog maakt twee kleine sneetjes in uw buik, net onder de navel en bij de bovengrens van uw schaamhaar. Via deze sneetjes brengt de arts een kijkbuis (laparoscoop) en een tastinstrument in de buikholte. Soms is een derde sneetje links of rechts in uw onderbuik nodig om een extra instrument in te kunnen brengen.
De gynaecoloog bekijkt tijdens de behandeling eerst alle organen in uw buikholte.

De gynaecoloog prikt vervolgens met een naald in de eierstok. Een elektrische stroom verwarmt de naald gedurende vijf seconden. De warmte vernietigt de follikels rond de naald waardoor zij verdwijnen. De arts prikt op vijf plaatsen in beide eierstokken. De totale voorraad follikels neemt hierdoor af. Eventueel spuit de gynaecoloog via een slangetje een blauwe vloeistof in uw baarmoeder om de doorgankelijkheid van uw eileiders te beoordelen. De gynaecoloog kijkt of deze vloeistof via de eileiders in uw buikholte stroomt. De blauwe vloeistof verlaat uw lichaam weer via de vagina. U hoeft zich hier dus niet ongerust over te maken. 

Na behandeling

U doet er goed aan uzelf een dag of tien te ontzien. Weet u niet zeker wat u wel en niet mag doen? Bespreek dit dan met uw arts of de verpleegkundige. Meestal voelt u zelf wel wat u wel en niet kunt. De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet te worden verwijderd.

In de maanden na de behandeling wordt bekeken of uw menstruatiecyclus herstelt. Houdt u daarom uw menstruatiecyclus bij. Met deze informatie bekijkt de gynaecoloog na drie maanden of de behandeling het gewenste resultaat heeft opgeleverd. U mag in deze periode zwanger worden. Is na drie maanden uw menstruatiecyclus nog niet hersteld?
Dan bespreekt de gynaecoloog met u of u de behandeling met Clomifeencitraat kunt voortzetten of dat u FSH-injecties krijgt. 

Contact

De Fertiliteitspoli is telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur, via 036 868 95 44. U kunt dan alleen bellen om een afspraak te maken.
Voor alle medische vragen kunt u bellen tijdens het verpleegkundig spreekuur van 13:00 uur tot 13:45 uur, naar 036 868 95 45.