Baarmoederfoto of hysterosalpingografie (HSG)

Bij een HSG (hysterosalpingogram of baarmoederfoto) worden baarmoeder en eileiders met contrastmiddel in beeld gebracht. De arts kan zo de baarmoeder en eileiders goed bekijken. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Op de eerste dag van de menstruatie kunt u zelf contact opnemen met de afdeling Radiologie (Röntgenafdeling): 036 868 87 43 (tussen 8.30 en 16.30 uur). U maakt dan een afspraak voor het HSG. Als de eerste dag van de menstruatie in het weekend valt, dan belt u op de maandag daarna.
  • De baarmoederfoto wordt gepland na de menstruatie en voor de eisprong, dit is meestal tussen dag 5 en dag 12 van de menstruele cyclus.
  • Als u de afspraak voor het HSG heeft gemaakt, neemt u contact op met de Fertiliteitspoli en geeft u door wanneer u de afspraak heeft: 036 868 9544 (tussen 9.00 en 12.00 uur). 
  • U kunt dan meteen een afspraak plannen - minimaal een week na het onderzoek - om met de fertiliteitsarts de uitslag te bespreken. De voorlopige uitslag krijgt u tijdens het onderzoek van de arts.
  • Tijdens het onderzoek kunt u wat pijnlijke krampen ervaren. Om deze eventuele klachten te verminderen raden wij u aan om 1½ uur voor het HSG een tablet naproxen 500 mg in te nemen. U krijgt deze tablet vooraf van uw arts.

Belangrijk

  • U mag niet zwanger zijn bij het maken van de baarmoederfoto. Als u twijfelt of u zwanger bent, kunt u het beste eerst een zwangerschapstest doen.
  • Er wordt jodium gebruikt; als u allergisch bent voor jodium, moet u dit aan de arts melden.

Onderzoek

Het onderzoek gebeurt op de afdeling Radiologie van het Flevoziekenhuis en wordt door een fertiliteitsarts of gynaecoloog uitgevoerd. Het onderzoek duurt meestal ongeveer 5 à 10 minuten. De eventuele krampen zullen direct hierna verdwijnen.

De gynaecoloog brengt een eendenbek (speculum) in de vagina. Er wordt een dun slangetje met een ballonnetje in de baarmoedermond geplaatst om deze af te sluiten. Vervolgens wordt via het slangetje contrastvloeistof in de baarmoeder gebracht.

De arts kan onder röntgendoorlichting de baarmoeder en eileiders goed bekijken. Soms is het nodig om een half uur na het onderzoek nog een tweede röntgenfoto te maken. Dit gebeurt zonder contrast en is niet pijnlijk.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. De uitslag wordt met u besproken door uw behandelend arts.

Na onderzoek

Na het onderzoek zou het kunnen zijn dat u wat bloed verliest en wat contrastvloeistof. U krijgt een maandverbandje mee.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.