Kijkoperatie (Laparoscopie)

Bij een laparoscopie bekijkt de gynaecoloog de eileiders, de eierstokken en het bovenste deel van de baarmoeder met een laparoscoop (kijkbuis) die via een sneetje in de buik de buikholte ingaat. De buik wordt hiervoor via een dunne holle naald gevuld met onschadelijk koolzuurgas.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Voor deze operatie gaat u meestal helemaal onder narcose (algehele verdoving). Vaak krijgt u daarom een preoperatief onderzoek.

Voor de operatie schrijft de anesthesist u medicijnen (premedicatie) voor.

Onderzoek

In de operatiekamer geeft de anesthesist u de verdoving.

De gynaecoloog maakt een klein sneetje onder de navel en vult met een dunne holle naald de buikholte met onschadelijk koolzuurgas. Zo ontstaat ruimte in de buik om de verschillende organen te zien. Daarna brengt de gynaecoloog via hetzelfde sneetje de laparoscoop (kijkbuis) in de buik en sluit deze aan op een monitor.

Bij sommige ingrepen en bij verklevingen worden (ook) op andere plaatsen sneetjes gemaakt om operatie-instrumenten in te brengen of organen en weefsel te verwijderen.

Na onderzoek

U blijft op de uitslaapkamer tot u weer goed wakker bent en de verdoving is uitgewerkt.

Op de dag van de ingreep en de dagen daarna kunt u buikpijn en wat pijn in de schouderbladen hebben. Soms krijgt u - vooral op de dag na de ingreep - spierpijn.

Contact

De Fertiliteitspoli is telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur, via 036 868 95 44. U kunt dan alleen bellen om een afspraak te maken.
Voor alle medische vragen kunt u bellen tijdens het verpleegkundig spreekuur van 13:00 uur tot 13:45 uur, naar 036 868 95 45.