Apotheek: dé zorg voor medicatie van patiënten

De ziekenhuisapotheek verzorgt - 24 uur per dag en 7 dagen per week - de medicatie voor patiënten die zijn opgenomen op een verpleegafdeling en/of tijdens hun behandeling op de polikliniek. De apotheek beschikt ook over een Apotheek Service Punt, dat de opname- en ontslagmedicatie coördineert tussen het ziekenhuis en de openbare (huis)apotheek van patiënten.

apotheek22

Daarnaast zorgt de apotheek voor de bereiding van cytostatica (voor chemokuren), parenterale voeding (vloeibare voeding via infuus) en de coördinatie van de laboratoriumbepalingen van niet-lichaamseigen stoffen. De apotheek functioneert bovendien als steunpunt aseptische bereidingen voor de openbare apotheken in de regio.

Bekijk het filmpje ’Uw medicatie en de ziekenhuisapotheek’ om te zien wat de ziekenhuisapotheek betekent voor patiënten die opgenomen worden in het Flevoziekenhuis:


Contact

De ziekenhuisapotheek is tijdens kantooruren telefonisch te bereiken via 036 - 868 87 37.

Poliklinische apotheek De Brug

Bij de poliklinische apotheek De Brug (onderdeel van Zorggroep Almere) kunt u na uw bezoek aan de polikliniek, of bij ontslag uit het Flevoziekenhuis, direct terecht om uw recept in te leveren en uw medicijnen op te halen. Deze apotheek is gelegen in de centrale hal van het ziekenhuis. Voor de stad Almere is apotheek de Brug - buiten reguliere openingstijden van uw eigen apotheek - tevens dienstapotheek.

Kijkje achter de schermen van de ziekenhuisapotheek?

Een van de activiteiten van de ziekenhuisapotheek is de bereiding van cytostatica. Dit zijn een soort medicijnen die gebruikt worden voor een chemotherapie. Dit is heel nauwkeurig werk, waarbij veel controlemomenten zijn ingebouwd om de toediening van deze cytostatica zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Van dit proces hebben we in een filmpje gemaakt voor mensen die een chemokuur krijgen, zodat zij een beeld krijgen wat er voor hun daadwerkelijke kuur gedaan is ter voorbereiding. Het filmpje geeft ook een goed beeld van het werk van een ziekenhuisapotheek.