De pilot teledermatologie via de app Patiëntoverleg in ZorgDomein is positief geëvalueerd. Teleconsultatie via deze app kan bij twijfel over bijna alle dermatologische aandoeningen worden ingezet, alleen niet bij verdenking van gepigmenteerde huidafwijkingen. De app maakt laagdrempelig patiëntoverleg tussen huisarts en dermatoloog mogelijk. De dermatoloog antwoordt zo snel mogelijk, uiterlijk binnen 3 dagen, met een diagnose en/of een behandeladvies. In meer dan 80% van de gevallen is een verwijzing en een ziekenhuisbezoek niet meer nodig.

In de pilot van 4 maanden heeft een aantal huisartsen met een mobiele telefoon digitale foto’s van de afwijkende huidaandoening van 40 patiënten via de beveiligde app naar de dermatoloog verstuurd (account J. Zeegelaar in ZorgDomein). Op basis van de evaluatie is nu besloten om de app Patiëntoverleg over heel Almere uit te rollen. De app wordt bij alle huisartsen in Almere onder de aandacht gevraagd met het verzoek de app te installeren op hun telefoon. Daarnaast wordt bekeken welke specialisten/vakgroepen aan de app kunnen worden toegevoegd.

Voordelen van teledermatologie

Het voordeel van het gebruik van de app voor de huisarts én patiënt is dat er geen wachttijden zijn, wat meestal wel het geval is bij een bezoek aan het ziekenhuis. De patiënt bespaart ook reiskosten, reistijd en (soms) parkeerkosten. De kosten van de teleconsultatie - ongeveer 50 euro - gaan wel af van het eigen risico van de patiënt, maar dit komt in plaats van het ziekenhuisbezoektarief. Teleconsultatie is daardoor voor de patiënt aanzienlijk goedkoper, gemiddeld drie keer zo goedkoop.

Handleiding

Huisarts Dennis Mulder heeft een handleiding gemaakt voor de installatie en het gebruik van de app. Deze handleiding vindt u pdf hier (303 KB) .

Vragen?

Heeft u vragen over (het gebruik van) de app Patiëntoverleg in ZorgDomein? Neem dan contact op met Eveline van der Waarde, alliantiemanager Flevoziekenhuis, bij voorkeur per mail via: ewaarde@flevoziekenhuis.nl.
   
   
   
Pin It