Uit het standaard parasitaire fecespakket komen de bepalingen PCR Blastocystis hominis en Dientamoeba fragilis te vervallen. De reden hiervoor is dat er steeds meer wordt getwijfeld aan de daadwerkelijke pathogeniciteit van beide parasieten. In de praktijk betekent dit dat bij een aanvraag parasitaire verwekkers van gastro-enteritis een standaard PCR-uitslag volgt voor Giardia lamblia, Cryptosporidium spp en Entamoeba histolytica en dus niet meer voor Blastocystis hominis en Dientamoeba fragilis.

Wilt u toch graag een uitslag hebben voor deze parasieten, dan is dit nog steeds mogelijk. Dit moet u dan wel duidelijk aangeven op het aanvraagformulier met ‘graag ook PCR voor Blastocystis hominis en Dientamoeba fragilis’.

Indien u achteraf nog wenst dat de fecesparasieten PCR uitgebreid wordt met een of beide parasieten, kunt u contact opnemen met het laboratorium Medische microbiologie van OLVG Lab BV. Dit kan via telefoonnummer 020-5993018 of via een beveiligde mail naar nabepalingen-mml@olvg.nl.
  
  
Pin It