De stichting Samen Varen organiseert een gratis verwenweek voor vrouwen met of herstellende van borstkanker en in een financieel zorgelijke situatie. Een week aan boord van de Prins Willem Alexander, voor en door vrouwen om samen te ontspannen en zorgen even te vergeten. De stichting zoekt nu passagiers! Wil jij je aanmelden of ken jij een collega, vriendin, buurvrouw, familielid, etc. met of herstellende van borstkanker die je een onbezorgde verwenweek gunt?

Laat dit de stichting weten via info@samen-varen.nl. De stichting neemt de aanmelding zo snel mogelijk in behandeling.

samen varen logo web
  
  
Pin It
Mensen met kanker leven niet alleen in onzekerheid over hun gezondheid, maar hebben ook veel zorgen over de gevolgen van hun ziekte voor hun financiële situatie. Ze hebben veel vragen hierover. Er zijn vaak al goede antwoorden op, maar op het moment van ziek zijn ligt de focus van de omgeving (artsen, ziekenhuizen, werk) op de behandeling. Dat er daarnaast financiële problemen kunnen ontstaan, is een realiteit, maar er is weinig aandacht voor. Het online platform 'Financieel plan bij kanker' vult die leemte op: het is één loket met onafhankelijke adviseurs voor een goed financieel plan bij kanker.

financieel plan bij kanker
Op de website worden vragen beantwoord van particulieren en van ondernemers, hun financiële situatie kan immers heel verschillend zijn. Een voorbeeld van een vraag die veel voorkomt bij particulieren, is: ‘Is mijn pensioenvoorziening nog toereikend nu ik niet of minder werk?’ Een voorbeeld van een vraag die leeft bij ondernemers, is: ‘Ik kan tijdens mijn behandeling geen opdrachten aannemen als zzp’er. Wat betekent dit financieel voor mij?’ Het is een groeiend platform. Als vragen van mensen met kanker er nog niet bij staan, kunnen ze die doorsturen. Het platform wordt zo een uitgebreid platform over kanker en de financiële gevolgen.

Het platform www.financieelplanbijkanker.nl is een initiatief van Re-turn. Re-turn begeleidt mensen met kanker bij re-integratie tijdens en na de behandeling en ondersteunen werkgevers bij het omgaan met medewerkers met kanker. de organisatie heeft in heel Nederland vakkundige re-integratiecoaches, en werkt samen met arbeidsdeskundigen en gespecialiseerde bedrijfsartsen. Het platform is een samenwerking met Pro Deo en Structura-groep. Zij bieden hun diensten aan via het platform. Zij geven uitsluitend advies en verkopen geen financiële producten.
Pin It
Eén op de drie mensen krijgt te maken met kanker. Kent of bent u een werkgever of casemanager die te maken heeft met werknemers, collega’s of cliënten met kanker én die zorgvuldig vorm wil geven aan verzuimbegeleiding of
advies bij kanker of chronische ziekte? In het kader van Wereldkankerdag (4 februari jl) nodigen wij werkgevers uit voor een GRATIS clinic 'Kanker en chronische ziekte op de Werkvloer'.

Stapnu logo
De volgende thema’s komen in de clinic aan bod:
  • Prevalentie: de cijfers
  • Wet- en regelgeving
  • Financiële gevolgen
  • Casuïstiek
  • Korte- en langetermijngevolgen
  • Begeleiding en communicatie
  • Handvatten voor de dagelijkse praktijk

Deelnemen

Aanmelden of meer informatie opvragen kan via n.phaff@stap.nu.

Datum en locatie

De workshop vindt plaats op vrijdag 22 maart 2019 van 15.00 – 17.00 uur. Na afloop is er gelegenheid tot netwerken onder het genot van een drankje.
Locatie: Hartelijk, Hoofdweg 661 te Hoofddorp. Website: www.hartelijkhoofddorp.nl  
  
  
Pin It
Na de diagnose borstkanker zit je in een rollercoaster van emoties. Toch wil je doorgaan, sterk zijn en blijven voor je omgeving en ook voor jezelf…… herken je dit? Dan heb je wel eens een klankbord nodig, zo weten wij uit eigen ervaring. Graag bieden wij - ervaringsdeskundigen, coaches, stoere en net als jij, sterke en lieve vrouwen - een luisterend oor. We praten graag met je door over andere dingen dan die medische zaken waarmee je al genoeg te maken hebt. Bij ons heb je de mogelijkheid je hart te luchten zonder iemand in je directe omgeving ermee te belasten, want WE HAVE BEEN THERE, DONE IT en zijn onszelf tegen gekomen….!

mammacare buddies

Koffie/thee/vragenuurtje

Kom naar ons koffie/thee- en vragenuurtje en maak kennis. Je bent van harte welkom! Graag wel even aanmelden, via buddygroepmammacare@flevoziekenhuis.nl
Het eerste uurtje is op maandag 25 maart 2019 van 11.00 tot 12.00 uur. Wij zijn dan te vinden vergaderruimte 2 op de eerste verdieping van het Flevoziekenhuis, volg route 88 vanaf de hoofdingang.

Wijnanda, Karin, Jolanda en Annemarieken

NB. De volgende bijeenkomst is op maandag 29 april, zelfde tijd zelfde plaats.
  
  
  
Pin It
Jaarlijks wordt bij 1 op de 7 vrouwen in Nederland en België borstkanker geconstateerd, wat neerkomt op circa 15.000 vrouwen per jaar. De behandeling die volgt op de diagnose, kan grote invloed hebben op de seksualiteit: vrouwen voelen zich minder aantrekkelijk, hebben minder zin in seks of ervaren pijn tijdens het vrijen. Voor gemiddeld 60% van de vrouwen blijkt seks tijdens en na de behandeling van borstkanker dan ook niet vanzelfsprekend. Toch is er tijdens de behandeling niet standaard aandacht voor deze gevolgen, durven patiënten seksuele problemen niet altijd aan te kaarten bij hun arts en wordt een behandeling bij een seksuoloog niet standaard vergoed door de zorgverzekeraar. Daarom maakten arts-onderzoeker Tessa Steenbruggen, psycholoog-onderzoeker Lisanne Hummel en journalist Gian van Grunsven een podcastserie over seksualiteit na borstkanker: De herontdekking van haarzelf. De serie is vanaf 27 juni 2018 online en op elk gewenst moment te beluisteren via www.deherontdekkingvanhaarzelf.nl.

deontdekkingvanhaarzelf

De podcastserie start met een aflevering voor een breed publiek, waarin ervaringsdeskundigen en partners openhartig vertellen over de uitdagingen waarmee (ex)borstkanker-patiënten te maken krijgen op het gebied van seksualiteit. Ook geven zij suggesties hoe om te gaan met de herontdekking van een veranderd lichaam. De overige vier afleveringen zijn ‘luistertutorials’ die zich direct richten tot vrouwen die borstkanker hebben (gehad), en hun eventuele partners. In de podcastserie delen ervaringsdeskundigen en professionals, zoals chirurg Hester Oldenburg, internist-oncoloog Jacqueline Stouthard, psycholoog-seksuoloog én ervaringsdeskundige Ellen Laan, mindfulnesstrainer Maria van Balen en haptonoom Inez van Haaften, hun verhalen en adviezen.

Noodzaak

Doordat de opsporing en behandeling van borstkanker de afgelopen decennia is verbeterd, wordt de groep vrouwen met een leven na borstkanker steeds groter. Hiermee is de aandacht voor de kwaliteit van leven na de behandeling steeds urgenter, waaronder ook het seksueel herstel. “Door de operatie aan de borst, chemotherapie en eventueel hormoonbehandeling kunnen vrouwen zich minder aantrekkelijk voelen, zijn ze te moe of hebben ze pijn tijdens seks. Niet alleen de relatie met een eventuele partner, maar ook het zelfvertrouwen en zelfbeeld van vrouwen kunnen lijden onder deze veranderingen in de seksbeleving. De drempel om dit onderwerp aan te kaarten bij een behandelend arts blijkt voor veel patiënten, en eventuele partners, hoog”, aldus Hester Oldenburg, borstkanker chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek.

Te weinig aandacht voor blijvende gevolgen

Vaak is er na de behandeling te weinig aandacht voor de blijvende gevolgen die impact hebben op de kwaliteit van leven, zoals seksuele klachten, terwijl er wel degelijk manieren zijn om hier op een nieuwe manier mee om te leren gaan. De podcastserie besteedt aandacht aan dit belangrijke onderwerp. Naast (h)erkenning van de vragen waar vrouwen mee kunnen worstelen, geven de professionals uitleg en tips over de veranderingen die kunnen optreden in de seksualiteit en intimiteit na borstkanker. De centrale thema’s zijn lichaamsbeeld en zelfvertrouwen, intimiteit en relaties en fysieke factoren zoals hormonale veranderingen en vermoeidheid.

Persoonlijke toon

Het medium podcast leent zich uitstekend om dieper in te gaan op een intiem onderwerp. De verhalen van de ervaringsdeskundigen hebben een persoonlijke toon en de uitleg is beter behapbaar dan geschreven materiaal. De podcasts zijn vrij toegankelijk via de standaard podcast-app op de smartphone en te downloaden via iTunes. In bed, in bad, voor de spiegel of in de trein; op elk gewenst moment zijn ze individueel, anoniem en aandachtig te beluisteren.

De podcastserie is een initiatief van:
Tessa Steenbruggen, arts-onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Zij doet hier promotieonderzoek naar langdurige overleving van patiënten met uitgezaaide borstkanker.
Lisanne Hummel, psycholoog-onderzoeker in het AVL en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij promoveert op een onderzoek naar de effectiviteit van een online psychologische behandeling voor seksuele klachten bij vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker en doet in het LUMC onderzoek naar het seksueel functioneren van gynaecologische kankerpatiënten.
Gian van Grunsven, freelance journalist en programmamaker. Zij doet al ruim vijf jaar journalistiek onderzoek naar seks en seksualiteit. Dit resulteerde onder andere in de live talkshow Voorlichting voor Gevorderden, de theatrale conference SEXIETY (o.a. Oerol, De Parade), de cultuurhistorische podcastreeks Bedvogels bij HUMAN/VPRO en dit jaar haar eigen theaterlezing Over komen.

  
Pin It
Kristel Woltman werkt sinds eind 2017 als chirurg in het Flevoziekenhuis. Haar aandachtsgebied, naast de algemene chirurgie, is de (oncoplastische) mammachirurgie. Kristel volgde haar opleiding algemene chirurgie in het Franciscus Gasthuis en de differentiatie oncologische chirurgie in het ErasmusMC (Daniel den Hoed kliniek). Van 2016 tot 2017 werkte ze als oncologisch en algemeen chirurg in het Franciscus Gasthuis.

woltman

Kristel Woltman: “Dankzij de oncoplastische technieken bij sparende operaties, kunnen we vooraf kiezen voor een cosmetisch fraai resultaat. Er is immers nog leven na het gehele behandeltraject, vanwege de inmidddels goede prognose. Dat maakt de oncoplastische mammachirurgie een mooi en dankbaar onderdeel van mijn vakgebied.”

Lees ook haar profiel op onze website.
Pin It
Sinds eind april heeft het Flevoziekenhuis een nieuwe bewegwijzering voor patiënten en bezoekers. Het nieuwe systeem is gebaseerd op (route)nummers, een veelbeproefd recept voor bewegwijzering in grote gebouwen. Er is ook een digitale routewijzer beschikbaar die makkelijk te gebruiken is op een smartphone, tablet of laptop.

bewegwijzering

Hoe werkt het?

Iedere eindbestemming - polikliniek, verpleegafdeling, ondersteunende afdeling - in het ziekenhuis heeft een eigen, uniek routenummer dat te vinden is op een groot indexbord bij de hoofdingang en via de digitale routewijzer. Een patiënt of bezoeker hoeft daardoor maar 1 nummer te onthouden en te volgen om op de juiste bestemming te komen. De nummerreeksen hebben een logische volgorde: de lage nummers zitten voorin het gebouw, de hoge nummers achterin.
In het bewegwijzeringssysteem, dat bedacht is en geleverd wordt door het bedrijf Groeneveld Sign Systems, is zoveel mogelijk rekening gehouden met belangrijke aspecten als toegankelijkheid, uniformiteit / herkenbaarheid en leesbaarheid.

Digitale routewijzer

De digitale routewijzer is - vanaf 23 april - te vinden via www.routewijzerflevoziekenhuis.nl. Patiënten en bezoekers van het ziekenhuis kunnen via deze webapplicatie zelf de route naar hun afspraak opzoeken en bekijken. Ze hoeven alleen maar het begin- en eindpunt in te toetsen en de applicatie geeft automatisch de juiste route weer. De routewijzer is ook makkelijk te gebruiken op een smartphone, tablet of laptop.
Pin It
Nederland (BVN). De borstkankerzorg van de Mammapoli voldoet aan álle normen, verplicht en niet-verplicht, die de BVN stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Daarom is het ziekenhuis voor het zevende achtereenvolgende jaar beloond met het roze lintje.

mammacare rozelintje 2017

Keuzehulp

De Mammapoli van het Flevoziekenhuis heeft het afgelopen jaar een aantal verbeteringen doorgevoerd in de zorg voor haar borstkankerpatiënten. Eén daarvan is de Borstkanker Keuzehulp, die patiënten, artsen en verpleegkundigen ondersteunt bij het samen beslissen over de behandeling. “Wie de diagnose borstkanker krijgt staat voor veel vragen. Wat betekent de ziekte voor mij en mijn naasten? Wat vind ik belangrijk en welke behandeling past daar het beste bij?”, licht oncologisch chirurg Suzan van der Meij toe. “We werken nu een half jaar met de keuzehulp. In de spreekkamer leggen wij de behandelkeuzes voor en patiënten kunnen thuis inloggen op hun eigen computer om deze keuzes nogmaals de revue te laten passeren. In een vervolggesprek kiezen we samen voor de beste optie die aansluit bij de wensen van de patiënt”, aldus Van der Meij.

Patiëntervaringen

Een andere belangrijke verandering is de invoering van de PREM- en PROM-vragenlijsten.
“De ervaringen van (ex-)patiënten vragen we nu met behulp van een nieuwe vragenlijst: de PREM (Patient Reported Experience Measures)”, vertelt verpleegkundig specialist Jannet Wiegersma. “De vragen gaan onder meer over hoe snel je terecht kon en de uitslag kreeg, wat je van de informatievoorziening vond, hoe er met je werd omgegaan (bejegening), in hoeverre je samen kon beslissen over het behandelplan en of je wist bij wie je terecht kon bij vragen.”

Behandeluitkomsten

De PROM-vragenlijsten meten, analyseren en rapporteren over de uitkomsten van de zorg. Wiegersma: “Deze vragenlijsten brengen in kaart hoe het met een patiënt gaat, zowel voor, tijdens en na de behandeling(en). Hoe functioneert iemand op lichamelijk gebied, emotioneel gebied, maatschappelijk en sociaal? Hoe ervaart de patiënt de uitkomsten van de behandelingen? Denk bijvoorbeeld aan de beweeglijkheid van de arm of het cosmetisch resultaat.”
Omdat de PROM (Patient Reported Outcome Measures) meerdere malen wordt afgenomen, kan ook het herstel van de patiënt gemeten worden. Een belangrijk doel van de PROM is om patiënten die dit nodig hebben, beter te kunnen begeleiden. Daarnaast worden de medische uitkomsten van een behandeling verrijkt met de beleving van de patiënt. “Dat is een grote, belangrijke stap in het verbeteren van de zorg!”, vinden Wiegersma en Van der Meij.

Meer informatie over PREM en PROM is te vinden op de website van de BVN: www.borstkanker.nl/nl/prem-en-prom 

Monitor borstkankerzorg

In 2017 heeft Borstkankervereniging Nederland de criteria van de Monitor Borstkankerzorg aangescherpt. Het Flevoziekenhuis voldoet aan álle criteria van de BVN, zowel de verplichte als de niet-verplichte.
Via de Monitor Borstkankerzorg (monitorborstkankerzorg.nl) zijn alle gegevens in te zien. De Monitor biedt (mogelijke) patiënten inzicht in hoe de borstkankerzorg in een bepaald ziekenhuis is georganiseerd, welke ervaringen andere patiënten met dat ziekenhuis hebben en in hoeverre het ziekenhuis voldoet aan de verwachtingen van BVN omtrent patiëntgerichte borstkankerzorg.
Pin It
Patiënten met borstkanker willen graag samen met hun arts een weloverwogen behandelkeuze maken. Daarbij spelen veel vragen zoals: Wat betekent de diagnose vroegstadium borstkanker? Voor welke behandelingen kom ik in aanmerking? Welke behandeling past het beste bij mij? Wat zijn belangrijke afwegingen? De Mammapoli van het Flevoziekenhuis heeft gekozen voor de digitale Borstkanker keuzehulp, die arts en patiënt kan ondersteunen bij het kiezen van de best passende behandeling.

mammapoli borstkanker keuzehulp

“Na een pilot waarin we op onze Mammapoli hebben gekeken of het iets voor ons en onze patiënten zou toevoegen, zijn we erg enthousiast geraakt en hebben we besloten hiermee te gaan werken”, legt oncologisch chirurg Suzan van der Meij uit. “De Borstkanker keuzehulp is een mooie tool om een goede keuze te maken. Het geeft een goede beschrijving van wat er allemaal op iemand afkomt. De diagnose vroegstadium borstkanker overvalt patiënten echt. Met deze keuzehulp kunnen zij rustig en bewust nadenken en echt kiezen voor de behandeling!”

Voorkeur patiënt

Veel vrouwen met vroegstadium borstkanker kunnen kiezen uit een borstsparende behandeling of een volledige borstverwijdering. De mammachirurg beoordeelt of deze opties technisch haalbaar zijn. Beide behandelingen geven dezelfde kans op overleving. Welke behandeling vervolgens het beste is, hangt vooral af van de voorkeur van de patiënt. ”De keuzehulp helpt om te bevestigen of je eerste gevoel juist is”, vertelt Jannet Wiegersma, verpleegkundig specialist van de Mammapoli. ‘Of dat je na een bewuste afweging van de voor- en nadelen toch voor een andere behandelkeuze gaat”.

‘Gelijkwaardiger’

De Borstkanker  keuzehulp is ontwikkeld door het Maastricht UMC+ en het ZorgKeuzeLab. De tool is in april 2015 gelanceerd en inmiddels hebben bijna 400 patiënten er gebruik van gemaakt. Zij gaven aan zich beter geïnformeerd te voelen en goed inzicht te hebben in mogelijke argumenten voor de verschillende behandelkeuzes. Patiënten voelen zich door de keuzehulp ‘gelijkwaardiger’ in het gesprek met de arts.Pin It
Gwen Diepenhorst is in september gestart als oncologisch chirurg in het Flevoziekenhuis. In het kader van de alliantie zal zij gedeeltelijk werkzaam zijn in het AMC voor de mammachirurgie. Na haar promotieonderzoek in het AMC volgde Gwen haar opleiding in het VUmc en het Westfriesgasthuis, met als aandachtsgebieden de oncologische, laparoscopische en endocriene chirurgie. De afgelopen 1,5 jaar werkte zij als oncologisch chirurg bij de Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar.

diepenhorst
Gwen Diepenhorst: "Niet alleen de medisch-inhoudelijke aspecten van het vak zijn voor mij als zorgverlener belangrijk. Het Flevoziekenhuis biedt mij een zeer prettige werksfeer met een gemotiveerd multidisciplinair team. Zowel de alliantie met het AMC als de opleidingssetting zorgen ervoor dat wij als zorgverleners scherp en up-to-date blijven en ook zorg kunnen bieden bij complexe problematiek."

Lees hier haar volledige profiel.


Pin It