Jaarlijks wordt bij 1 op de 7 vrouwen in Nederland en België borstkanker geconstateerd, wat neerkomt op circa 15.000 vrouwen per jaar. De behandeling die volgt op de diagnose, kan grote invloed hebben op de seksualiteit: vrouwen voelen zich minder aantrekkelijk, hebben minder zin in seks of ervaren pijn tijdens het vrijen. Voor gemiddeld 60% van de vrouwen blijkt seks tijdens en na de behandeling van borstkanker dan ook niet vanzelfsprekend. Toch is er tijdens de behandeling niet standaard aandacht voor deze gevolgen, durven patiënten seksuele problemen niet altijd aan te kaarten bij hun arts en wordt een behandeling bij een seksuoloog niet standaard vergoed door de zorgverzekeraar. Daarom maakten arts-onderzoeker Tessa Steenbruggen, psycholoog-onderzoeker Lisanne Hummel en journalist Gian van Grunsven een podcastserie over seksualiteit na borstkanker: De herontdekking van haarzelf. De serie is vanaf 27 juni 2018 online en op elk gewenst moment te beluisteren via www.deherontdekkingvanhaarzelf.nl.

deontdekkingvanhaarzelf

De podcastserie start met een aflevering voor een breed publiek, waarin ervaringsdeskundigen en partners openhartig vertellen over de uitdagingen waarmee (ex)borstkanker-patiënten te maken krijgen op het gebied van seksualiteit. Ook geven zij suggesties hoe om te gaan met de herontdekking van een veranderd lichaam. De overige vier afleveringen zijn ‘luistertutorials’ die zich direct richten tot vrouwen die borstkanker hebben (gehad), en hun eventuele partners. In de podcastserie delen ervaringsdeskundigen en professionals, zoals chirurg Hester Oldenburg, internist-oncoloog Jacqueline Stouthard, psycholoog-seksuoloog én ervaringsdeskundige Ellen Laan, mindfulnesstrainer Maria van Balen en haptonoom Inez van Haaften, hun verhalen en adviezen.

Noodzaak

Doordat de opsporing en behandeling van borstkanker de afgelopen decennia is verbeterd, wordt de groep vrouwen met een leven na borstkanker steeds groter. Hiermee is de aandacht voor de kwaliteit van leven na de behandeling steeds urgenter, waaronder ook het seksueel herstel. “Door de operatie aan de borst, chemotherapie en eventueel hormoonbehandeling kunnen vrouwen zich minder aantrekkelijk voelen, zijn ze te moe of hebben ze pijn tijdens seks. Niet alleen de relatie met een eventuele partner, maar ook het zelfvertrouwen en zelfbeeld van vrouwen kunnen lijden onder deze veranderingen in de seksbeleving. De drempel om dit onderwerp aan te kaarten bij een behandelend arts blijkt voor veel patiënten, en eventuele partners, hoog”, aldus Hester Oldenburg, borstkanker chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek.

Te weinig aandacht voor blijvende gevolgen

Vaak is er na de behandeling te weinig aandacht voor de blijvende gevolgen die impact hebben op de kwaliteit van leven, zoals seksuele klachten, terwijl er wel degelijk manieren zijn om hier op een nieuwe manier mee om te leren gaan. De podcastserie besteedt aandacht aan dit belangrijke onderwerp. Naast (h)erkenning van de vragen waar vrouwen mee kunnen worstelen, geven de professionals uitleg en tips over de veranderingen die kunnen optreden in de seksualiteit en intimiteit na borstkanker. De centrale thema’s zijn lichaamsbeeld en zelfvertrouwen, intimiteit en relaties en fysieke factoren zoals hormonale veranderingen en vermoeidheid.

Persoonlijke toon

Het medium podcast leent zich uitstekend om dieper in te gaan op een intiem onderwerp. De verhalen van de ervaringsdeskundigen hebben een persoonlijke toon en de uitleg is beter behapbaar dan geschreven materiaal. De podcasts zijn vrij toegankelijk via de standaard podcast-app op de smartphone en te downloaden via iTunes. In bed, in bad, voor de spiegel of in de trein; op elk gewenst moment zijn ze individueel, anoniem en aandachtig te beluisteren.

De podcastserie is een initiatief van:
Tessa Steenbruggen, arts-onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Zij doet hier promotieonderzoek naar langdurige overleving van patiënten met uitgezaaide borstkanker.
Lisanne Hummel, psycholoog-onderzoeker in het AVL en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij promoveert op een onderzoek naar de effectiviteit van een online psychologische behandeling voor seksuele klachten bij vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker en doet in het LUMC onderzoek naar het seksueel functioneren van gynaecologische kankerpatiënten.
Gian van Grunsven, freelance journalist en programmamaker. Zij doet al ruim vijf jaar journalistiek onderzoek naar seks en seksualiteit. Dit resulteerde onder andere in de live talkshow Voorlichting voor Gevorderden, de theatrale conference SEXIETY (o.a. Oerol, De Parade), de cultuurhistorische podcastreeks Bedvogels bij HUMAN/VPRO en dit jaar haar eigen theaterlezing Over komen.

  
Pin It