Hulp bij overgewicht

Het Flevoziekenhuis biedt gespecialiseerde hulp voor de behandeling van mensen met ernstig overgewicht. Wij helpen u naar een gezonder gewicht met behulp van wat men in de volksmond een maagverkleining noemt. De medische term hiervoor is bariatrische chirurgie.
Een deskundig team staat voor u klaar om de best mogelijke zorg te bieden, zowel voor, tijdens als ook tot ver na de operatie.

bariatrie
Vlnr. M.J. Boom (chirurg), Marita Kwartsz (verpleegk. specialist), Petra Kiekebosch (planner),
R. Schouten (chirurg), Ria Harte (planner), S. Smeets (chirurg) en Jeanet Rooseman (verpleegk. specialist)

Wanneer heeft u overgewicht?

Het normale gewicht van een persoon hangt af van de lichaamslengte en leeftijd. De BMI (Body Mass Index) wordt gebruikt als maat om te berekenen of uw lichaamslengte past bij uw gewicht.
De BMI wordt als volgt berekend: lichaamsgewicht (in kilo’s) gedeeld door het kwadraat van uw lichaamslengte (in meters). Voor mensen van 18 jaar en ouder is een BMI tussen 18,5 en 25 een normaal gewicht. Bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft echter een BMI boven de 25 en is dus te zwaar.

Bereken uw BMI

Wanneer is er sprake van obesitas?

Als de BMI hoger is dan 30 is er sprake van overgewicht (obesitas). Ernstig overgewicht wordt aangeduid als ‘morbide obesitas’. Morbide obesitas heet zo omdat het wordt beschouwd als een medische aandoening, ofwel als een ziekte.

Welke gezondheidsproblemen kan obesitas veroorzaken?

Ernstig overgewicht (obesitas) is een chronische ziekte die alles te maken heeft met de opstapeling van te veel vet in het lichaam. Mensen met ernstig overgewicht lopen, in vergelijking met minder zware mensen, meer risico op onder andere de onderstaande gezondheidsproblemen. Hierdoor wordt de levensverwachting aanzienlijk lager:
  • hart- en vaatziekten
  • verschillende soorten kanker
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • hypertensie (hoge bloeddruk)
  • obstructief Slaap Apnoe Syndroom (OSAS)
Obesitas kan ook psychische en sociale problemen met zich meebrengen. De afname van gewicht verkleint de kans op lichamelijke, mentale en sociale problemen. Hierdoor wordt de kwaliteit van leven verbeterd.