De maagband is een kunststof ring die om het begin van de maag wordt geplaatst. Zo wordt de maag opgedeeld in een klein gedeelte boven de ring en een groot gedeelte eronder. Alles wat u eet, komt gewoon (door het door te slikken)
maagband 2 gemakkelijk in het kleine maaggedeelte terecht. De ring houdt het dan vervolgens tegen en het voedsel kan er maar moeilijk door. Dit geeft het gevoel alsof er letterlijk niets meer bij kan. Zo kunt u telkens maar een kleine hoeveelheid per keer eten. De maagband kan echter ook braken en pijn bij het slikken veroorzaken.

De doorgang van de ring kan aangepast worden. Bij de operatie wordt een klein kunststof kastje onder de huid geplaatst dat in verbinding staat met de ring. Met een naald kan door de huid water in het kastje gespoten worden waardoor de doorgang van de ring kleiner wordt. De band zit dan strakker om de maag waardoor u minder kunt eten en meer kunt afvallen. De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Werking van de maagband
De maagband zorgt er alleen maar voor dat het moeilijker is voor voedsel om in de maag terecht te komen. Hoe zachter het voedsel, hoe gemakkelijker het er dan toch doorgaat. Veel dikmakers worden bijna niet tegengehouden door de band. Zoals chocolade, slagroom, snoep, ijs, mayonaise, sauzen, aardappelpuree, gebonden soep, frisdranken, etc.

Voordelen maagband
Over het algemeen is de maagband minder effectief dan de andere bariatrische operaties, maar de maagband heeft ook specifieke voordelen. Ten eerste is de operatie om een maagband te plaatsen  
minder ingewikkeld. Daardoor ontstaan ook minder gevaarlijke complicaties en het overlijdensrisico van de maagbandoperatie is het laagst van alle bariatrische operaties. Ten tweede is de operatie omkeerbaar. Dat wil zeggen dat de maagband er ook weer uit kan worden gehaald. In de meeste gevallen zal dan ook het overgewicht snel weer terugkomen.

Hier ziet u een filmpje over een maagband