Bij de maagverkleining met darmomleiding (gastric bypass) wordt er niets van de maag of van de darmen weggenomen, maar wordt met een kijkoperatie de maag opgedeeld in een mini-maagje en de rest van de maag. Het mini-maagje
 maagomleiding wordt aangesloten op de dunne darm. Alles wat u eet, komt in het mini-maagje terecht en gaat direct naar de dunne darm. De rest van de maag wordt op deze manier overgeslagen of omgeleid. Het mini-maagje zit snel vol waardoor een verzadigingsgevoel ontstaat. De voeding kan vervolgens niet snel verder omdat de dunne darm geen grote hoeveelheden voeding in één keer kan verwerken. Zo wordt u gedwongen om te eten met de snelheid die de dunne darm aan kan: kleine beetjes, langzaam en na goed kauwen. Doordat de rest van de maag leeg blijft, erevaart u minder honger. Dit komt doordat bepaalde hormonen niet worden gestimuleerd.

De operatie
De operatie bestaat uit drie stappen. Eerst wordt het mini-maagje losgemaakt van de rest van de maag. Dan wordt de dunne darm er opgezet. En tenslotte wordt er weer een verbinding gemaakt tussen de dunne darm, waar de verteringssappen in terecht komen, en de rest van de dunne darm, zodat de vertering kan doorgaan. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. De maagverkleining kan in bepaalde gevallen gecombineerd worden met een maagband. De operatie wordt dan een ‘Banded bypass’ genoemd.

Hier ziet u een filmpje van de gastric bypass operatie.
 
Als in het verleden een maagband is aangebracht maar deze te veel klachten of complicaties veroorzaakt of te weinig gewichtsverlies geeft,
kan in één operatie de maagband worden verwijderd en een gastric bypass worden uitgevoerd. De operatie duurt dan ruim één uur. In uitzonderlijke gevallen kan deze operatie niet in één keer plaatsvinden en zullen er twee operaties nodig zijn.

Werking van de gastric bypass
Over het algemeen is de maagverkleining met darmomleiding (gastric bypass) effectiever dan de maagband. Er ontstaan geen hinderlijke complicaties zoals bij de maagband wel het geval is, zoals pijn na het eten en veelvuldig braken. De gastric bypass is echter wel een meer definitieve ingreep en kan moeilijk ongedaan worden gemaakt.

Voordelen gastric bypass
De gastric bypass heeft een zeer gunstig effect op diabetes mellitus (suikerziekte). Hoe dit precies werkt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het van belang dat de voeding via de omleiding niet alleen de rest van de maag overslaat, maar ook de twaalfvingerige darm.
Na de gastric bypass is het belangrijk de rest van uw leven dagelijks een multivitaminepil in te nemen en regelmatig bloed te laten prikken ter controle van de vitamines.