Bij de sleeve-maagverkleiningsoperatie wordt met een kijkoperatie een groot gedeelte van de maag verwijderd. De maag is normaal een zakvormig orgaan waar het voedsel in opgeslagen kan worden. Wat er overblijft na een sleeve-
 sleeve operatie maagverkleiningsoperatie is een smalle buisvormige maag waar het voedsel alleen maar doorheen kan. Het kan er niet meer in worden opgeslagen. De nieuwe maag heeft de vorm van een buis of een mouw (in het Engels ‘sleeve’). Ook wordt het hongergevoel verminderd doordat het deel van de maag waar de “honger hormonen” zitten, wordt verwijderd. 

De operatie
Bij de sleeve-maagverkleining wordt er geen kunststof materiaal zoals een maagband in uw lichaam achtergelaten. Ook hoeven er geen verbindingen tussen organen gemaakt te worden, zoals bij een gastric bypass maagverkleining. Het is een relatief eenvoudige operatie die wordt uitgevoerd door middel van speciale kijkoperatie-instrumenten die gebruikmaken van nietjes. De operatie duurt 30 tot 40 minuten.

Na de operatie
Aangezien de maag een belangrijke rol speelt bij de opname van vitamine B12 uit ons voedsel, kan er een tekort ontstaan aan deze vitamine na een sleeve-maagverkleining. Dit kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Vaak is het nodig regelmatig extra vitamine B12 toe te dienen door middel van injecties. Andere vitamine tekorten, zoals na de gastric bypass operatie wel worden gezien, komen na de sleeve operatie minder voor.

Hier ziet u een filmpje over maagverkleining