Leesvoor
Een speciale polikliniek voor stomapatiënten

Wanneer u als patiënt van de chirurg te horen krijgt dat u een operatie moet ondergaan waarbij de kans bestaat op aanleg van een stoma, wordt u doorverwezen naar de stomapoli. Een stoma kan zowel tijdelijk als blijvend zijn.
Als u een stoma krijgt, verandert uw leven ingrijpend. Duidelijke voorlichting, een goede voorbereiding vóór de operatie en begeleiding ná de operatie, helpen u om dit proces door te komen. Wij, de gespecialiseerd stomaverpleegkundigen, zijn daarvoor speciaal opgeleid.

Gespecialiseerde stomaverpleegkundigen

Bij de stomapoli werken 5 stomaverpleegkundigen. Wij hebben ons gespecialiseerd in de begeleiding van stomapatiënten. Onze aandachtsgebieden zijn:
  • voorlichting aan patiënten en familie voor en na de operatie, over de lichamelijke en psychosociale gevolgen
  • plaatsbepaling
  • advisering stomamateriaal
  • preventie en behandeling van huidproblemen en lekkages
  • voedingsadvies
U maakt kennis met ons op de stomapoli, maar ook bij opname op de verpleegafdeling.

Het eerste bezoek

Nadat de verwijzing via de chirurg is binnengekomen, maken wij telefonisch een afspraak met u voor een voorlichtend gesprek. Tijdens het gesprek krijgt u informatie over de gang van zaken rondom de operatie en hoe het daarna verder gaat met de zorg rondom de stoma. Het kan prettig zijn wanneer een naaste met u meekomt naar het gesprek die met u meeluistert. Wij nemen gemiddeld een uur de tijd voor het pre- operatieve gesprek. Voor de operatie wordt er gekeken op welke plaats op de buik de stoma het beste kan worden aangelegd door de chirurg. Dit noemen we de plaatsbepaling. De stomaverpleegkundige bepaalt dit meestal in overleg met u.
De chirurg houdt zoveel mogelijk rekening met de gemarkeerde plaats. Het kan echter voorkomen dat de chirurg tijdens de operatie op problemen stuit waardoor het niet mogelijk is de stoma op de afgetekende plaats aan te leggen.
Soms is het gesprek voor de operatie of de plaatsbepaling niet mogelijk. Bijvoorbeeld bij patiënten die acuut geopereerd moeten worden. De stomaverpleegkundige komt dan na de operatie langs om u en uw naasten informatie te geven.

Na de operatie

Na de operatie komt de stomaverpleegkundige bij u langs om de stoma te controleren en om uw vragen te beantwoorden. Tijdens de opname begeleiden wij u met het leren verzorgen van de stoma en het kiezen van het juiste opvangmateriaal. Bij ontslag uit het ziekenhuis regelt de stomaverpleegkundige de benodigde materialen voor thuis en geeft u een afspraak mee voor de stomapoli. De stomaverpleegkundige blijft u begeleiden zolang u de stoma heeft. Het is aan te bevelen dat stomadragers minimaal 1 keer per jaar de stomapoli bezoeken.