Leesvoor
Dikkedarmkanker ontstaat bijna altijd uit een poliep in de darmwand. Een poliep is een goedaardige verdikking of goedaardig uitgroeisel van de darm. De meeste poliepen in de dikke darm zijn goedaardig en blijven dit ook. Slechts in een klein percentage van deze poliepen ontstaan op den duur ‘onrustige cellen’. Als deze cellen in de wand van de dikke darm groeien, spreken we van darmkanker. Wanneer deze cellen zich verspreiden via bloedvaten en lymfevaten, kunnen uitzaaiingen ontstaan.

Dikkedarmkanker kan ontstaan in alle delen van de dikke darm.
  • Ongeveer 75% ontstaat in de laatste delen van de dikke darm.
  • Van die 75% ontstaat ongeveer een derde in het allerlaatste deel: de endeldarm. Dit heet endeldarmkanker.
(bron: www.kanker.nl)

Ook worden zowel huisartsen als patiënten steeds meer bekend met klachten die kunnen wijzen op darmkanker. Dikkedarmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld.

Behandelen
In een vroeg stadium is darmkanker meestal goed te behandelen. Als de ziekte pas later ontdekt wordt zijn de vooruitzichten veel minder gunstig.

Het Flevoziekenhuis heeft daarom in samenwerking met de Almeerse huisartsen actief op zoek naar Almeerders met verhoogd risico op darmkanker (zie: familiaire darmkanker.)