Leesvoor
Onzekerheid over uw lichaam
Door uw ziekte kunt u zich onzeker voelen over uw eigen lichaam. U kunt het gevoel hebben dat u niet meer op uw lichaam kunt vertrouwen. Of u voelt zich niet op uw gemak, omdat uw uiterlijk is veranderd door de behandeling. Misschien heeft u een stoma gekregen. Misschien voelt u zich daardoor ongemakkelijk bij lichamelijk contact, wat het moeilijk maakt om ervan te genieten. Ook uw partner kan onzeker worden over úw lichaam. Misschien denkt hij of zij dat lichamelijk contact voor u te zwaar is. Ook dat komt de intimiteit niet ten goede.

Uw hoofd zit vol
Uw ziekte kan allerlei gedachten en gevoelens bij u losmaken. U kunt te kampen hebben met verdriet, angst, boosheid en verwarring. Misschien bereidt u zich voor op een behandeling, of wordt u volledig in beslag genomen met het regelen van allerlei praktische zaken rondom uw ziekte. Het is niet vreemd dat de zin in seks dan wat op de achtergrond raakt.

Somberheid
Misschien maakt u een sombere periode door. U beleeft minder plezier aan de dingen die u vroeger graag deed. Dat kan ook voor seksueel contact gelden. Als de somberheid meer dan twee weken duurt, kan er sprake zijn van een depressie. Neemt u dan contact op met uw huisarts.

Lichamelijke beperkingen
Door de behandeling voor darmkanker kunt u erg moe zijn of pijn hebben, waardoor u geen zin heeft om te vrijen. Ook kunnen door een operatie of bestraling van de endeldarm bepaalde zenuwen beschadigd raken. Dit kan ertoe leiden dat mannen moeilijker een erectie krijgen en dat bij vrouwen de vagina minder vochtig wordt. Een zenuwbeschadiging kan er tevens voor zorgen dat u geen orgasme meer kunt krijgen.

Wat kunt u doen?
Na alles wat u door uw ziekte hebt meegemaakt, moet u misschien samen met uw partner een nieuwe manier van vrijen vinden. Hieronder vindt u enkele tips die u hierbij kunt gebruiken.
  • Praat met uw partner en zorg dat hij/zij betrokken blijft. Dat is niet altijd makkelijk. Maar het is wel dé manier om aan te geven waarover u onzeker bent en waar u behoefte aan heeft. Misschien mist uw partner het vrijen veel minder dan u denkt en vindt hij of zij alleen knuffelen ook genoeg. Door te praten, ontstaat er een sfeer van vertrouwen. Dit maakt het makkelijker om op zoek te gaan naar een nieuwe manier van intimiteit, die voor u beiden bevredigend is.
  • Soms zijn bepaalde hulpmiddelen nodig of moet u voorbereidingen treffen om prettig te kunnen vrijen. Bijvoorbeeld als u geen erectie kunt krijgen, of als uw vagina droog blijft. Die hulpmiddelen doen soms wat kunstmatig aan. Probeer het onderdeel te maken van uw seksueel contact en u zult zien dat het er gewoon bij gaat horen.
  • Creëer een ontspannen, intieme sfeer.
  • Als u onzeker bent over uw lichaam kan wat extra aandacht voor uw uiterlijk helpen. U kunt bepaalde lichaamsdelen bijvoorbeeld met een speciaal of sexy kledingstuk bedekken. Dat kan nét wat extra zelfvertrouwen geven.
Lukt het niet om met uw partner over uw problemen te praten? Of zijn de seksuele problemen zo ingrijpend, dat u er samen niet uitkomt? Zoek dan hulp via uw specialist of huisarts. Deze kunnen u eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of seksuoloog.
In het Flevoziekenhuis kunt u terecht bij onze seksuoloog.

Ook kan het helpen om met lotgenoten te praten. Wacht in ieder geval niet te lang met praten over seksuele problemen. Als u te lang wacht, kunnen de problemen onnodig groot worden en tussen u en uw partner in komen te staan. Dat is zonde, want juist in deze periode heeft u elkaar hard nodig.