De MLDS Academie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Met de MLDS academie kan iedereen gratis online publiekscolleges over darmkanker volgen. In zes uitzendingen van ongeveer 15 minuten komen verschillende onderwerpen aan bod, van het ontstaan van darmkanker tot aan gepersonaliseerde behandeling. Deze publiekscolleges worden gegeven door Nederlandse darmkankerexperts zoals artsen en topwetenschappers die op een toegankelijke manier vertellen over darmkanker en de ontwikkelingen op het gebied van darmkanker en wetenschappelijk onderzoek. Het Flevoziekenhuis is niet verantwoordelijk voor de informatie van derden.

Pin It
Uit onderzoek van het VUmc (april 2015) blijkt dat mensen met endeldarmkanker hun kanker net zo goed kwijt raken met een kijkoperatie (laparoscopische operatie) als met een grote open-buik-operatie. In de praktijk blijkt 70% van de patiënten met endeldarmkanker, die aanmerking komt voor een kijkoperatie, wordt geopereerd via een kijkoperatie. Voordeel van een kijkoperatie is dat patiënten sneller herstellen. In het Flevoziekenhuis wordt 93% van de patiënten, die hiervoor in aanmerking komen, via een kijkoperatie bij endeldarmkanker geholpen.

Pin It
De patiëntenorganisatie Nederlandse Kanker Federatie (NKF) heeft het Flevoziekenhuis ook dit jaar een ‘groen vinkje’ voor de zorg voor patiënten met darmkanker gegeven. Dat betekent dat deze zorg voldoet aan de verwachtingen van het NKF op het terrein van onder andere de expertise, behandeling, begeleiding en de kwaliteit van de zorg.

Bij de behandeling van darmkanker is van belang dat er vanuit verschillende kennisgebieden wordt behandeld. Dit blijkt onder meer uit de punten waarop het NKF de toekenning van het ‘groene vinkje’ baseert. Het Flevoziekenhuis heeft een multidisciplinaire team (maag-, darm- en leverartsen, chirurgen, oncologen, radiologen, radiotherapeuten en pathologen) dat al jaren zeer veel expertise en ervaring heeft met darmkanker of voorstadia daarvan.

Jaarlijks wordt een groot aantal Almeerse en AMC-patiënten met deze vorm van kanker behandeld, en dit aantal groeit elk jaar. Hierdoor kunnen patiënten in het Flevoziekenhuis terecht voor alles wat met darmkanker te maken heeft; van diagnose en behandeling, tot operatie en radiotherapie. En omdat een deel van onze chirurgen zowel in het Flevoziekenhuis als in het AMC werkt, kunnen patiënten onder begeleiding van hun ‘eigen’ chirurg in het AMC geopereerd worden, indien nodig.

Gedurende de periode van onderzoek, behandeling en/of revalidatie begeleidt een coloncare verpleegkundige iedere patiënt individueel.

De NKF heeft bij de beoordeling van het de darmkankerzorg in het Flevoziekenhuis samengewerkt met patiëntenorganisaties SPKS, Vereniging HNPCC-Lynch en de Polyposis Contactgroep.

Pin It
September 2015 bestond de polikliniek Coloncare 5 jaar. Patiënten zijn zeer te spreken met de manier waarop zij in het Flevoziekenhuis door deze verpleegkundigen worden begeleid tijdens de vaak zware periode van onderzoeken, behandelingen, chemotherapie en/of operatie. Patiënten uit heel Flevoland, Noord-Holland, maar ook de provincie Utrecht kiezen het Flevoziekenhuis voor hun darmkanker behandeling.

Pin It
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft drie ziekenhuizen, waaronder het Flevoziekenhuis, geselecteerd vanwege hun kwalitatief bovengemiddelde zorg aan darmkankerpatiënten. Zilveren Kruis waardeert deze ziekenhuizen door geen limiet te stellen aan het aantal te behandelen darmkankerpatiënten in 2016.
Anthony van de Ven, chirurg in het Flevoziekenhuis: “Het is fantastisch om te vernemen dat Zilveren Kruis op basis van hun kwaliteitsanalyses concluderen dat wij tot de top van de ziekenhuizen op darmkankergebied behoren. Dit is een mooi voorbeeld van welke vruchten een samenwerking met onze academische partner AMC kan afwerpen. Ook de intensieve verpleegkundige begeleiding die patiënten in ons ziekenhuis krijgen, draagt vast en zeker bij aan de kwaliteit van onze zorg”.

De samenwerking tussen het Flevoziekenhuis en het AMC is gestart met de komst van de afdeling Radiotherapie binnen de muren van het Flevoziekenhuis. Kort daarna, in 2009, hebben de chirurgen van het Flevoziekenhuis en het AMC een alliantie op het gebied van onder meer darmkanker gesloten. Sindsdien is het multidisciplinaire team van het Flevoziekenhuis optimaal ingericht op de behandeling van darmkanker.

Het Flevoziekenhuis is sinds 2011 samen met het AMC bij het proef-bevolkingsonderzoek darmkanker betrokken en is een goedgekeurd screeningscentrum voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Marco Mundt, maag-, darm- en leverarts in het Flevoziekenhuis: “Jaarlijks wordt in het Flevoziekenhuis een groot aantal Almeerse en AMC-patiënten met deze vorm van kanker behandeld, en dit aantal groeit elk jaar. We zien ook steeds meer patiënten van buiten de regio Almere. Ook voorlopers van darmkanker, grote poliepen, worden bij ons zo mogelijk met behulp van een endoscopische behandeling verwijderd”.

Een patiënt met darmkanker krijgt al bij zijn eerste bezoek aan de polikliniek het advies om in het Flevoziekenhuis (laag/medium complex) of in het AMC (hoog complex of zeer specifiek) geopereerd te worden. Hierover hebben het Flevoziekenhuis en het AMC eenduidige en praktische afspraken gemaakt, zodat onnodige aanvullende diagnostiek voorkomen wordt. Na de behandeling kunnen patiënten ook weer snel terugkeren naar hun vertrouwde ziekenhuis voor verdere behandeling en nazorg. In het Flevoziekenhuis wordt iedere patiënt intensief begeleid door een van de drie gespecialiseerd verpleegkundigen van de polikliniek Coloncare.

Pin It