De patiëntenorganisatie Nederlandse Kanker Federatie (NKF) heeft het Flevoziekenhuis ook dit jaar een ‘groen vinkje’ voor de zorg voor patiënten met darmkanker gegeven. Dat betekent dat deze zorg voldoet aan de verwachtingen van het NKF op het terrein van onder andere de expertise, behandeling, begeleiding en de kwaliteit van de zorg.

Bij de behandeling van darmkanker is van belang dat er vanuit verschillende kennisgebieden wordt behandeld. Dit blijkt onder meer uit de punten waarop het NKF de toekenning van het ‘groene vinkje’ baseert. Het Flevoziekenhuis heeft een multidisciplinaire team (maag-, darm- en leverartsen, chirurgen, oncologen, radiologen, radiotherapeuten en pathologen) dat al jaren zeer veel expertise en ervaring heeft met darmkanker of voorstadia daarvan.

Jaarlijks wordt een groot aantal Almeerse en AMC-patiënten met deze vorm van kanker behandeld, en dit aantal groeit elk jaar. Hierdoor kunnen patiënten in het Flevoziekenhuis terecht voor alles wat met darmkanker te maken heeft; van diagnose en behandeling, tot operatie en radiotherapie. En omdat een deel van onze chirurgen zowel in het Flevoziekenhuis als in het AMC werkt, kunnen patiënten onder begeleiding van hun ‘eigen’ chirurg in het AMC geopereerd worden, indien nodig.

Gedurende de periode van onderzoek, behandeling en/of revalidatie begeleidt een coloncare verpleegkundige iedere patiënt individueel.

De NKF heeft bij de beoordeling van het de darmkankerzorg in het Flevoziekenhuis samengewerkt met patiëntenorganisaties SPKS, Vereniging HNPCC-Lynch en de Polyposis Contactgroep.