Eczeem is een veel voorkomende, niet besmettelijke chronische ontstekingsziekte van de huid. De meest opvallende verschijnselen zijn roodheid, schilfering van de huid en jeuk. Soms kan de huid warm aanvoelen.
Daarnaast zijn er ook nog andere kenmerken van eczeem: vochtblaasjes, vochtafscheiding, schilfers en krabeffecten. Vooral de jeuk is erg hinderlijk, waardoor er vaak gekrabd wordt. Door het krabben kunnen de plekken opengaan en pijnlijk worden.

De huid van mensen met eczeem is vaak (extreem) droog en daardoor gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Zo kan eczeem verergeren of in stand worden gehouden door allergene prikkels zoals huisstofmijt en pollen, irriterende stoffen zoals zepen of wol, weersveranderingen, verminderde weerstand en de aanwezigheid van huidbacteriën.

Behandeling

De behandeling van eczeem is erop gericht de symptomen te bestrijden. Eczeem kan niet genezen.
De behandeling staat of valt met een goede verzorging van de huid. Hormoonzalven hebben een ontstekingsremmend effect en helpen heel goed in een acute fase van het eczeem, maar ook als onderhoud. Daarnaast is het belangrijk om een goede basiszalf te gebruiken die de huid in een goede conditie houdt.

‘Dermatologie Eczeem’

Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie over eczeem en een bezoek aan de dermatoloog.