Psoriasis is een veelvoorkomende, chronische huidaandoening die op verschillende plekken op het lichaam kan voorkomen. De afwijkingen aan de huid kunnen op elke leeftijd ontstaan.

Er zijn verschillende vormen van psoriasis. De meest voorkomende vorm wordt plaquepsoriasis genoemd.  Deze vorm van psoriasis zorgt voor veel ongemakken zoals rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms pijn. Daarnaast kan vooral de zichtbaarheid van de ziekte een belasting zijn. De precieze oorzaak van psoriasis is niet bekend, maar erfelijke aanleg is zeer belangrijk.

Psoriasis is een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Het ziet dan lichaamseigen cellen als lichaamsvreemd aan, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat.

Er is helaas geen therapie die Psoriasis kan genezen. Wel zijn er verschillende therapieën die de aandoening kunnen onderdrukken. Vaak starten we met een lokale behandeling in de vorm van zalf of gel. Als dit onvoldoende werkt, kan lichttherapie worden ingezet en later ook tabletten of injecties. De ernst van de aandoening, de invloed en de voor- en nadelen van de verschillende therapieën worden besproken, zodat we samen kunnen bepalen wat het meest passend voor u is op dat moment.

Dermatologie Psoriasis voorlichting

Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie over psoriasis en een bezoek aan de dermatoloog.