Leesvoor

tol

In 2007 ben ik, na mijn opleiding ‘Huidtherapie’ te hebben afgerond, in het Flevoziekenhuis komen werken als huid- en oedeemtherapeut. Ik heb als therapeut veel mensen behandeld met lip- en lymfoedeem, acne, wonden en littekens. Daarnaast heb ik veel ervaring opgedaan met het behandelen van cosmetische  problematieken van zowel de blanke als de donkere huid in de vorm van peelings, microdermabrasie, camouflagetherapie, endermologie en laserbehandelingen.

Dit werk heb ik met veel plezier gedaan. Met name de geneeskundige kant van het vak heeft me altijd gefascineerd. Ik merkte dat ik mezelf graag verder wilde ontwikkelen op dit gebied. In overleg met de dermatologen en het ziekenhuis ben ik daarom in 2010 begonnen met de masteropleiding ‘Physician assistant’. In februari 2013 ben ik afgestudeerd. Op dit moment werk ik op de poli Dermatologie en binnen de Spataderkliniek.

Het beroep Master Physician Assistant (MPA) is een relatief nieuw beroep en een nieuwe functie in de gezondheidszorg in Nederland. In Amerika bestaat het beroep al sinds lange tijd. Het is daar volop geïntegreerd binnen de gezondheidszorg. In onderzoek is aangetoond dat het beroep de kwaliteit van de gezondheidszorg verhoogd en de kosten verlaagd. Een MPA werkt in het medisch domein. Dit wil zeggen dat ik een aantal taken van de artsen en mijn geval de dermatologen overneem. U kunt hierbij denken aan het opstellen van een behandelplan, het uitschrijven van medicatie, maar ook het uitvoeren van kleine ingrepen. Daarnaast heb ik een ‘systemisch spreekuur’ waarin ik mensen met een ernstige of uitgebreide vorm van psoriasis begeleidt die bestaat uit een behandeling met tabletten of injecties. Het werk van de dermatoloog wordt hierbij wat verlicht en voor de patiënt is er meer tijd voor vragen en uitleg. Op deze manier kan er meer continuïteit en kwaliteit geleverd worden.

Huidziekten en de problematieken die het met zich mee kan brengen, worden naar mijn idee soms een beetje onderschat. Door met veel verschillende soorten mensen en huidproblematieken gewerkt te hebben, heb ik geleerd dat het niet alleen gaat om dat jeukende plekje of een ontsierend vlekje. Het maakt niet uit of dit één klein dingetje is of een hele grote. Een huidaandoening kun je vaak niet verbergen, de mensen in je omgeving zien het ook. De huid is toch een soort visitekaartje. Er wordt niet voor niets gesproken over het: ‘Niet goed in je vel zitten’.

Voor mij is het belangrijk iedereen de juiste zorg en aandacht te geven naast de reguliere behandeling die nodig is. De werkwijze en de sfeer op de polikliniek Dermatologie maken dit mogelijk.