Leesvoor
Graag houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws over onze informatiebijeenkomsten, activiteiten of onderzoeken. U kunt ons ook volgen via Twitter.


12 juli: informatieavond ' pdf HART VOOR DIABETES (1.04 MB) ' door prof.dr. Eelco de Koning in DeKinderkliniek in Almere.

Diabetescafé in 2018
Wilt u meer weten over diabetes type 2 en in gesprek gaan met verschillende zorgverleners en ervaringsdeskundigen? Kom dan naar het Diabetescafé!
Dinsdag 10.00 tot 12.00 uur in De Nieuwe Bibliotheek (Stadhuisplein 101, Almere Stad)

Onderwerpen:

 • 1 mei: Hypo's (te lage bloedsuikers)
 • 3 juli: adviezen krijgen en ervaringen delen over de vakantie
 • 4 september: gespecialiseerde huisarts bespreekt de verschillende diabetesmedicatie
 • 6 november: ziekte en diabetes staan centraal

Informatiebijeenkomsten van Diabetes Vereniging Nederland in 2018

Ook in 2018 verzorgt Diabetes Vereniging Nederland in samenwerking met diabetesteam van het Flevoziekenhuis een aantal informatieve bijeenkomsten. Enkele weken van tevoren wordt het thema en de spreker bekend gemaakt via deze webpagina (en andere communicatiemiddelen).

Dinsdag 6 maart: 'Koolhydraat beperkt werkt'

Veel mensen met diabetes type 2 hebben baat bij voeding met minder koolhydraten en meer vetten. Diëtist en diabetesverpleegkundige Harriët Verkoelen spreekt over de effecten van koolhydraatarme voeding op diabetes. Hoe kun je met deze voeding je medicatie terugbrengen? Is het mogelijk om helemaal van de medicatie af te komen? En hoe hou je het vol? U en uw naasten zijn van harte welkom op dinsdag 6 maart van 19.30 tot 21.45 uur (zaal open: 19.00 uur) in het Auditorium (2e etage) van het Flevoziekenhuis.

Graag vooraf aanmelden bij: Monique Baartman, tel. 06-218 76 190 of per e-mail: mbaartman38@gmail.com. Meer informatie over deze thema-avond vindt u hier.Bijeenkomsten van Diabetes Vereniging Nederland in 2017

In 2017 verzorgt Diabetes Vereniging Nederland in samenwerking met diabetesteam van het Flevoziekenhuis 3 informatieve bijeenkomsten. De data zijn al bekend. De genoemde thema’s kunnen nog veranderen op basis van de actualiteit:
 • 23 mei: Diabetes en Voeten
 • 5 september: Diabetes en  obesitas & bariatrische chirurgie
 • 7 november: Specialistisch spreekuur diabeteszorg tussen 1e en 2e lijn
Enkele weken voor de genoemde data wordt het thema en de spreker bekend gemaakt via deze webpagina (en andere communicatiemiddelen).


16 maart: informatieavond Type 1 diabetes

info avond diabetes


7 maart: Thema-avond DVN: De 'mens' achter de diabetes & Mindfulness

Wat betekent uw diabetes voor u als mens en wat is de invloed op uw omgeving? Anke Wigboldus bespreekt met u wat er allemaal komt kijken bij het managen van uw chronische aandoening. Kunt u dit aan of levert het veel spanning op? Henk Bovenkamp zal u na de pauze uitleggen wat Mindfulness voor u kan doen. Anke en Henk zijn beiden praktijkondersteuners GGZ. U en uw naasten zijn van harte welkom op dinsdag 7 maart van 19.30 tot 21.30 uur (zaal open: 19.00 uur) in het Auditorium (2e etage) van het Flevoziekenhuis. Graag vooraf aanmelden bij: Monique Baartman, tel. 06 2187 6190, mbaartman38@gmail.com. Meer informatie: middennederland.dvn.nl


29 november: thema-avond DVN ‘Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diabetes

Op dinsdag 29 november organiseert DVN regio Midden-Nederland, werkgebied Almere, een thema-avond. Twee internisten van het Flevoziekenhuis - Natalie Smit en Tamira Klooker – vertellen tijdens deze thema-avond over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van diabetes. Deze thema-avond vindt plaats van 19.30 – 21.30 uur (zaal open: 19.00 uur) in het Auditorium (2e etage) van het Flevoziekenhuis. Aanmelden graag via: Monique Baartman, tel. 06 2187 6190 of mail mbaartman38@gmail.com. U bent van harte welkom.


4 en 18 november: Pompspreekuur Medtronic resp. Roche

Eens per 6 weken vindt een pompspreekuur plaats in het Flevoziekenhuis. Tijdens dit spreekuur kunt u allerlei vragen stellen over het gebruik van uw insulinepomp. Wist u bijvoorbeeld dat de pomp precies voor u kan uitrekenen hoeveel u voor uw maaltijden moet bolussen? Of dat u uw basaal heel makkelijk kunt aanpassen op uw dagelijkse activiteiten? Of dat u de pomp zelf thuis kunt uitlezen met het carelink programma en makkelijk zelf de rapporten kunt inzien? Uw pomp kan uw leven met diabetes een stuk gemakkelijker en flexibeler maken als u deze weet te bedienen. Bovendien verkleint u daarmee de risico’s op complicaties die diabetes met zich meebrengt. U kunt uw diabetesverpleegkundige vragen om een verwijzing naar het Pompspreekuur van Medtronic (vrijdag 4 november) of Roche (vrijdag 18 november).


Diabetespatiënte Flevoziekenhuis loopt Dam tot Dam loop

Lisanne Rovekamp heeft diabetes en gaat op 17 september de Dam tot Dam loop lopen. Gelukkig doet ze dat niet alleen, maar met haar schoonzus Jennemieke. Lisanne vertelt in haar blogs: “Ik loop de Dam tot Dam omdat ik hoop dat ik met deze sponsoractie een bijdrage kan leveren aan de genezing van diabetes type 1. Dat het onderzoek langzaam vordert en dat ik, of de generatie hierna, wellicht een leven zonder diabetes type 1 mag leven.

Ik loop de Dam tot Dam ook voor mezelf. Wellicht is 20 km voor vele niet zo’n uitdaging. Voor mij is dat het wel. Ik heb in de afgelopen 25 jaar nooit echt lang of fanatiek gesport. Tot eind 2015. De knop ging om en ik ben begonnen met sporten en gezonder eten. In de tussentijd ben ik 10 kg afgevallen en ben ik gemiddeld 4 keer in de week te vinden in de sportschool. Ik ben hard aan het knokken voor een gezonder leven en een gezonder lichaam. Het gaat allemaal niet snel als je diabetes hebt, maar dat betekent niet dat ik het niet kan!

Als het weer een beetje mee zit op 17 september, de temperatuur goed is, zal ik gegarandeerd een aantal hypo’s voor mijn kiezen krijgen (waarschijnlijk met slecht weer ook, maar de warmte stimuleert het). Bewapend met koolhydraten en snelle suikers zal ik dan ook samen met Jennemieke aan mijn loop gaan beginnen. Een hypo is snel weg te werken, maar wel een aanslag op mijn lijf. Ik zal dan ook super trots op mezelf zijn als ik een stap over de finish lijn heb gezet!”.

Geïnspireerd? Bespreek het met je diabetesverpleegkundige of sponsor Lisanne: https://www.teamjdrf.nl/actie/lisanne-rovekamp.


13 september: Partneravond’ ‘Diabetes heb je niet alleen’

Op dinsdag 13 september organiseert DVN regio Midden-Nederland, werkgebied Almere, een partneravond. Want ook voor partners, kinderen of goede vrienden kan diabetes een wissel trekken. Op deze avond staan vragen, zorgen en raadsels die hen bezig houden centraal. We gaan over deze knelpunten (in aparte groepjes) in gesprek onder leiding van medische en ervaringsdeskundigen. Daarna worden ervaringen met elkaar gedeeld.
De Partneravond vindt plaats van 19.30 – 21.30 uur (zaal open: 19.00 uur) in het Auditorium (2e etage) van het Flevoziekenhuis. Aanmelden graag via: Monique Baartman, tel. 06 2187 6190 of mail  mbaartman38@gmail.com. U bent van harte welkom.


Groepsvoorlichting over zwangerschapsdiabetes

Het team van Diabetescentrum Almere biedt in samenwerking met de afdeling Dietetiek en afdeling Verloskunde een extra service aan mensen met zwangerschapsdiabetes. Deze groep zwangeren kan iedere dinsdagmiddag, na doorverwijzing van Preall of polikliniek Gynaecologie/Verloskunde, in het Flevoziekenhuis terecht voor een groepsbijeenkomst over zwangerschapsdiabetes. Samen met lotgenoten krijgen zij uitleg over de behandeling in combinatie met aangepaste eetpatronen om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen en de risico’s van het ongeboren kind zo klein mogelijk te houden. Lees meer.


Haal het beste uit uw insulinepomp tijdens het Medtronic Pompspreekuur in het Flevoziekenhuis

Gebruikt u voor uw diabetesbehandeling een insulinepomp? Dan raden wij u aan om zich te verdiepen in de mogelijkheden die een pomp biedt. Wist u bijvoorbeeld dat de pomp precies voor u kan uitrekenen hoeveel u voor uw maaltijden moet bolussen? Of dat u uw basaal heel makkelijk kunt aanpassen op uw dagelijkse activiteiten? Of dat u de pomp zelf thuis kunt uitlezen met het carelink programma en makkelijk zelf de rapporten kunt inzien?
Uw pomp kan uw leven met diabetes een stuk gemakkelijker en flexibeler maken als u deze weet te bedienen. Bovendien verkleint u daarmee de risico’s op complicaties die diabetes met zich meebrengt. U kunt uw diabetesverpleegkundige vragen om een verwijzing naar het Pompspreekuur van Medtronic, eens per 6 weken in het Flevoziekenhuis. U krijgt hier tips en trics, zodat u uw pomp zo goed mogelijk op uw persoonlijke situatie en behoefte kunt afstellen. Informeer naar uw mogelijkheden bij uw diabetesverpleegkundige.


1 oktober: DiaBeatit Run (team estafette)

Het Diabetes Fonds organiseert op 1 oktober 2016 voor de 4e keer de DiaBeatit Run. Een uniek Nederlands hardloopevenement waarbij samenwerken centraal staat om het einddoel te halen. Tientallen teams rennen in estafette een dubbele marathon van de Euromast in Rotterdam dwars door het Groene Hart naar het Olympisch stadion in Amsterdam. Deelnemende teams steunen met deze run het goede doel. De opbrengst gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van diabetes.         

De DiaBeatit Run is een sportieve en vooral teambuildingsactiviteit, geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde hardloper omdat de afstand die een teamlid loopt zelf bepaald kan worden. In totaal rent elk team 84 kilometer. Familie, vrienden en collega’s zijn ook meer dan welkom om het team te steunen als (fietsend) begeleider, sponsormanager, verzorger of vrijwilliger. Samen levert u een bijzondere teamprestatie! Om deel te nemen, werft elke renner ca. € 500,- aan sponsorgeld. Hiervoor hebben we voldoende tips.

Kijk voor informatie of inschrijven: www.diabeatitrun.nl.
diabeatitrun


4 juni: JDRF One Walk (Slot Zeist)

Een wereld zonder Type 1 Diabetes, wie droomt daar niet van? De ontwikkelingen gaan hard en betere behandelmethodes komen steeds dichterbij, maar uiteindelijk willen we natuurlijk dat Type één verandert in Type géén! Om dat mogelijk te maken is er veel geld nodig voor wetenschappelijk onderzoek en daarom organiseren wij op 4 juni 2016 de JDRF One Walk te Slot Zeist.
 
De JDRF One Walk is dé sponsorloop voor een wereld zonder Type 1 Diabetes. De wandeling van ‘Type één naar Type géén’ staat centraal maar er is natuurlijk meer te doen! Wetenschappers vertellen iets over onderzoek, oud-profvoetballer Hanky Leatemia geeft een voetbalclinic, er staat een CatWalk, stormbaan, er is een loterij met spectaculaire prijzen en nog veel meer.
 
Loop mee! Sluit je aan op het pad naar type géén via www.jdrfwalk.nl en klik op 'inschrijven'.


31 mei: Informatie avond ‘Diabetes & stress'

DVN regio Midden-Nederland, werkgebied Almere, organiseert op dinsdag 31 mei a.s. een  thema-avond over Diabetes & Stress, omdat u er misschien niet iedere dag bij stil staat welke invloed stress heeft op uw lichaam.

In samenwerking met De Hart & Vaatgroep gaat de avond over stressmanagement met een bijdrage van Janette Vijfhuizen. Zij is een professionele coach en trainer en ervaringsdeskundige (verrast door een hartinfarct en ervaring met intensief zelfmanagement wegens 40 jaar diabetes), bekend met de gevolgen welke stress kan hebben op het fysiek en mentaal functioneren. Zij combineert haar werk- en levenservaring o.a. door het geven van de stressmanagement training en het geven van presentaties over stress gedurende het aanpassingsproces bij chronische ziekte.
 
Datum: dinsdag 31 mei 2016
Locatie: Flevoziekenhuis
Tijd: 19.30 (!) - 21.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Informatie: Monique Baartman, telnr.: 06-21876190, e-mail: mbaartman38@gmail.com
Aanmelden: kan hier.


Dinsdag 29 maart: Leefstijl en Diabetes

Diabetes is een zelfmanagementziekte omdat u een hele waslijst met regels, aanbevelingen en beperkingen meekrijgt. Dat is niet altijd even eenvoudig en soms ingrijpend voor uw levensstijl.
Jeroen Doorenbos zet met u op een rijtje wat er verandert en waarom dat van belang is voor uw gezondheid.
Er is ruimte voor vragen en ervaringen uitwisselen. Na afloop ontvangt u een handig naslagwerkje.

De DVN-bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 29 maart 2016 in het Auditorium (2e verdieping) van Flevoziekenhuis. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur (zaal open: 19.00 uur).
Aanmelden of meer informatie graag via Monique Baartman, tel. 06-2187 6190, mbaartman38@gmail.com.


22 april (en andere data): BACK ON TRACK, diabetes type 1: en nu?

Heb je recent te horen gekregen dat je diabetes type 1 hebt? Kom naar de informatiebijeenkomst op 22 april 2016. Ontvangst: 17:30 uur in Sportcentrum Landstede Zwolle. Deelname is gratis.

Programma met thema’s: Zelfmanagement, Voeding, Sport en bewegen
 • Informeren: gezamenlijke maaltijd samen met diëtist en arts.
 • Inspireren: presentatie van o.a. Bas van de Goor (oud Olympisch kampioen volleybal met diabetes type 1).
 • Ervaren: Volleyballen of wandelen onder deskundige begeleiding.
Kijk voor het volledige programma, alle data en andere locaties op: www.bvdgf.org/backontrack

Back on track wordt georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation en mede mogelijk gemaakt door Medtronic. Doel van deze bijeenkomsten om nieuwe diabetespatiënten te helpen met vinden van een optimale werk-leven-diabetes balans.


Dinsdag 2 februari: Diabetes en bewegen

Goede voornemens? We gaan u helpen! In samenwerking met sportschool De MIX hebben wij voor u een avond over beweging georganiseerd. Bewegen is goed voor uw gezondheid én uw bloedsuiker.
Om u te laten ervaren wat bewegen voor u doet heeft u de mogelijkheid om mee te doen met een oefenprogramma. Natuurlijk krijgt u ook voldoende informatie over de andere mogelijkheden om fit te blijven/worden waar biowalking er een van is.
Voor het bewegen willen we met u de glucose meten. Dit doen we ook na de oefening. Hierdoor kunt u zien en ervaren dat beweging wel degelijk invloed heeft op uw bloedsuiker.

Locatie: Flevoziekenhuis, Auditorium (Hospitaalweg 1, Almere)
Tijd: 20.00 - 21.45 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
Informatie en aanmelden: via Monique Baartman, 06-21876190 of mbaartman38@gmail.com
Meenemen: bloedglucosemeter (indien beschikbaar)


Symposium ‘Diabetische voetenpoli nieuwe stijl’ voor zorgverleners

Het Flevoziekenhuis verzorgt al vele jaren een multidisciplinair voetenspreekuur speciaal voor diabetespatiënten. Dit is sinds een tijdje anders - ‘nieuwe stijl’ - ingericht zodat zowel zorgverleners als patiënt sneller en efficiënter gezien kunnen worden en direct een behandelingsadvies vanuit verschillende gezichtspunten gegeven kan worden. Om deze kennis met andere zorgverleners binnen. maar ook buiten de regio Almere te delen, organiseert het Flevoziekenhuis een pdf avondsymposium (657 KB) voor huisartsen, praktijkondersteuners, medisch specialisten en (diabetes) verpleegkundigen. Tijdens deze bijeenkomst op 12 januari verzorgen diverse sprekers van het MUMC, AMC, UMCG en het Flevoziekenhuis een praktische en inhoudelijk update over de diabetische voet. De bijeenkomst is inhoudelijk niet ingericht op patiënten; geïnteresseerde zorgverleners kunnen zich aanmelden via medischestaf@flevoziekenhuis.nl.


Specialistisch Spreekuur Diabetes i.s.m. Zorggroep Almere

Op 26 oktober is het Specialistisch Spreekuur Diabetes van start gegaan. Dit spreekuur is een samenwerking tussen internisten van het Flevoziekenhuis en Zorggroep Almere. Patiënten met diabetes type 2 kunnen, op verwijzing van de huisarts, éénmalig dit spreekuur bezoeken. Groot voordeel is dat de meeste patiënten met het verkregen advies onder behandeling kunnen blijven bij de eigen huisarts.

Diabetespatiënten zijn meestal onder behandeling van de huisarts of praktijkondersteuner. Soms is de situatie erg ingewikkeld. Bijvoorbeeld als er bijkomende ziekten zijn die invloed hebben op de instelling van de glucosewaarden. Vanaf eind oktober kan de huisarts u doorverwijzen naar het Specialistisch Spreekuur. Bij dit spreekuur zijn twee internisten van het Flevoziekenhuis en een praktijkondersteuner van Zorggroep Almere betrokken. De internisten (Marije ten Wolde en Natalie Smit) wisselen elkaar om de maand af.

Tijdens het spreekuur zien patiënten eerst de praktijkondersteuner en daarna de internist. De praktijkondersteuner stelt vragen over bijvoorbeeld de leefstijl en verricht een aantal metingen. Vervolgens is er een gesprek met de internist. Op basis van alle bevindingen doet de internist een behandelvoorstel. Dit wordt ter plekke met de patiënt besproken. De internist neemt de behandeling van de huisarts niet over maar geeft advies. De huisarts past de behandeling, op basis van het verkregen advies, aan. De vervolgafspraken zijn gewoon in het eigen gezondheidscentrum bij de eigen huisarts en praktijkondersteuner.

In sommige gevallen is doorverwijzing naar een specialist toch nodig. Het bezoek aan het Specialistisch Spreekuur gaat niet ten koste van het eigen risico. Dit is wel het geval als een patiënt doorverwezen wordt naar een specialist.

Het Specialistisch Spreekuur is elke laatste maandag van de maand in de Spoedpost bij het Flevoziekenhuis, Hospitaalweg 1.

diabetesteam
Het team boven v.l.n.r.: Natalie Smit (internist-endocrinoloog Flevoziekenhuis),
Henk Kole (huisarts en kaderarts diabetes Zorggroep Almere),
Marije ten Wolde (internist-vasculair geneeskundige Flevoziekenhuis).
Onder v.l.n.r: Inge Beers (adviseur chronische zorg Zorggroep Almere),
Monique Werson (praktijkondersteuner diabetes Zorggroep Almere) en
Jutta Neumann (kaderhuisarts diabetes Zorggroep Almere).
Rechts op de foto Eveline van der Waarde, zij is als manager Alliantie van het Flevoziekenhuis
betrokken bij de samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuis.


DVN bijeenkomst op 3 november: Uw ogen en diabetes

Op dinsdag 3 november vertellen optometristen Femke & Wim Ellerman (vader & dochter) u alles over uw ogen en diabetes: Wat doet een optometrist? Hoe werkt een fundusfoto? Wat is het belang van glucose testen?
U bent van harte welkom van 20.00 – 22.00 uur (zaal open: 19.30 uur) in het Auditorium (2e verdieping) van het Flevoziekenhuis. Graag vooraf aanmelden via: Monique Baartman, tel. 06-2187 6190,  mbaartman38@gmail.comrenselaar

Marieke van Renselaar stopt als diabetesverpleegkundige


Donderdag 15 oktober is voor diabetesverpleegkundige Marieke van Renselaar de laatste dag bij het Diabetes Centrum Almere. Vanaf die datum stopt zij in het Flevoziekenhuis en gaat elders een nieuwe uitdaging aan. Haar patiënten worden aan haar collega’s overgedragen. Wij wensen Marieke veel succes in haar volgende loopbaan.29 september: DVN-bijeenkomst ‘Uw hart in de hoofdrol’

Op 31 maart jl. moesten wij helaas onze themabijeenkomst met als onderwerp "Diabetes en uw hart" annuleren. Deze informatie staat nu gepland voor dinsdag 29 september 2015.
Twee cardiologen van De Hartkliniek Flevoland, Menno Baars en Chris Hie, vertellen u meer over de relatie tussen uw hart en uw diabetes, de behandeling en de verwijzing naar de HartKliniek vanuit de 1e lijn door verzekeraars.
 
Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Deze vindt plaats op dinsdag 29 september van 20.00 - 22.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).
De locatie is: Gezondheidscentrum Archipel Poeziestraat 36 te Almere (Let op: dit is een andere locatie dan u gewend bent).  De locatie is goed bereikbaar per openbaar vervoer (bushalte voor de deur). Mocht dit toch problemen opleveren, dan kunt u even contact opnemen met DVN.

Meer informatie: Monique Baartman, mbaartman38@gmail.com, 06 - 21 87 61 90 of Hanneke van Milligen, hvanmilligen@hotmail.com, 06 - 18 17 77 71.


10 oktober: Diabeatit Run

Dit jaar vindt alweer de derde editie van de DiaBeatit Run plaats, op 10 oktober 2015. Allereerst trotseren de teams de 589 traptreden van de Euromast in Rotterdam, om vervolgens na een 84 kilometer lange estafette run, als helden te worden onthaald bij het Olympisch Stadion in Amsterdam.
Vorm een team van 1 tot 12 runners, start de fondsenwerving voor het Diabetes Fonds en schrijf je in via: www.diabeatitrun.nl.

Diabeatit run 2015


Nieuwe service voor diabetespatiënten: Hba1c-kit

Als u patiënt bent van het Diabetes Centrum Almere, komt u regelmatig voor controle bij de internist en diabetesverpleegkundige. Bij iedere kwartaalcontrole in het ziekenhuis wordt uw HbA1c (= een gemiddelde waarde van de bloedglucosespiegel over de afgelopen 2-3 maanden) gecontroleerd. Hiervoor is het nodig om een week voor uw afspraak uw bloed te laten prikken in het ziekenhuis of bij een van de prikposten. Vanaf nu is het mogelijk om zelf het Hba1c thuis te prikken. U krijgt van de diabetesverpleegkundige of internist een formulier mee waarmee u een HbA1c-kit met een gebruiksaanwijzing kunt ophalen bij de balie van polikliniek Interne geneeskunde. U kunt een week voorafgaand aan uw afspraak zelf thuis uw bloed prikken door middel van een vingerprik en dit vervolgens (kosteloos) naar het ziekenhuis opsturen.
diabetes kit
HbA1c-kit


29 mei 2015: Hi Sugar Shake Party

 

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar? Heb jij diabetes? En wil jij ook weten wat alcohol en drugs precies met je diabetes doet? Maar wil je ook lekker in de zomer genieten van die Pina Colada? Dan is dit een mooie avond voor jou! En neem gerust iemand mee!

Er zal in Amersfoort een informele avond georganiseerd worden om jou volledig te informeren over je diabetes & alcohol/drugs. Daarnaast kan je lekker genieten van (suikervrije) cocktails en deze zelfs leren maken! Er komt een spreker van Trimbos om jullie te informeren over alcohol en drugs. En Jeroen Doorenbos, trainer van DVN, verzorgt een quizz over diabetes.

Locatie: Zandfoort aan de Eem (dichtbij Amersfoort CS en parkeergelegenheid tegen betaling), Eemlaan 100, Amersfoort.

Aanvang: 19.30 uur (gratis voor leden, niet-leden betalen € 5,00, ter plekke te voldoen)
Aanmelden: http://middennederland.dvn.nl/150529Hi12 mei: DVN themabijeenkomst ‘Diabetes & medicatie’

Programma

Henk Kole, Kaderarts diabetes van de Zorggroep Almere vertelt u vóór de pauze alles over uw diabetesmedicatie:
 • Welke diabetesmedicatie is er, waarom en voor wie is dit geschikt?
 • Mogelijke bijwerkingen.
 • Welke diabetes gerelateerde medicatie krijgt u en waarom?
Na de pauze zal een apotheker van de Zorggroep u alles uitleggen vanuit de kant van de apotheek:
 • Waarom de keuze voor een generiek medicijn of een originele medicijn.
 • Wat is de rol van de zorgverzekeraar?
 • Hoe zit het met de eigen bijdrage/afleverkosten etc?
 • Hoe ga je om met bijwerkingen?
 • Bij wie moet je zijn met de vraag om een andere generieke of het originele medicijn?
 • Wat is het verschil tussen medicijnsorteerdozen en baxteren?
Tijd: 20.00 - 22.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur
Locatie: Flevoziekenhuis (Auditorium), Hospitaalweg 1 Almere
Informatie en aanmelden: Monique Baartman, mbaartman@telfort.nl, 06 - 218 761 90Data DVN-bijeenkomsten 2015

In 2015 organiseert DVN Midden-Nederland weer een aantal informatieve bijeenkomsten voor diabetespatiënten.
De data zijn:

 • 12 mei
 • 29 september
 • 3 november

Zodra de thema’s en/of sprekers bekend zijn, wordt u hierover geïnformeerd.
 


Dinsdag 18 november: Themabijeenkomst ‘Diabetes & Voeten’

Vaak geven de voeten voortekenen van problemen, bijvoorbeeld door prikkelingen, het gevoel van op watten lopen, koude of juiste branderige voeten, gevoelloosheid. Ook houdingsafwijkingen kunnen het gevolg zijn van ‘slechte’ voeten.

Deze avond heeft een 3 thema’s:

 1. Het belang van goede voetzorg, waarom is dit specifiek bij diabetes zo belangrijk? Welke problemen kunnen zich voordoen, en hoe voorkom je ze? En veel meer.
 2. Wat kun je verwachten tijdens een bezoek aan de voetenpoli in een ziekenhuis?
 3. Simm’s classificatie, hoe zit dat? Waarom krijgen mensen met diabetes dit etiket opgeplakt?

Er is deze avond een podotherapeut aanwezig om op al uw vragen antwoord te geven.

 • Locatie: Flevoziekenhuis, Auditorium (2e verdieping)
 • Tijd: 20:00 – 21.45 uur (zaal open: 19:30 uur)
 • Aanmelden: (dringend aanbevolen VOL=VOL!): almere@middennederland.dvn.nl
 • Meer informatie: Monique Baartman: 06 - 21 87 61 90.
   

16 september: voorlichtingsavond DVN over ‘Voeding en hypo’

U bent namens Diabetesvereniging Midden-Nederland, werkgebied Almere, van harte welkom om deze avond bij te wonen. De avond is gratis en start om 19.30 uur (zaal open: 19.00 uur). De avond eindigt om ongeveer 22.00 uur.
Informatie en aanmelden: almere@dvn-middenederland.nl Inloop is vrij, aanmelden is niet noodzakelijk.
 


16 september: Afscheidsreceptie Henny van Houten

Houten Na ruim 30 jaar verbonden te zijn geweest aan onze voorloper, het Amsterdamse Burgerziekenhuis, en daarna het Almeerse Flevoziekenhuis, gaat Henny van Houten met pensioen. Henny is (onder andere) één van de initiatiefnemers van de ketenzorg Diabetes in Almere geweest.

De receptie vindt plaats in de Binnenstraat van 15.30 - 18.00 uur. In plaats van een cadeau kunnen aanwezigen tijdens de receptie een bedrag doneren aan de Stichting Verband voor Afrika Steenwijkerwold. Speeches zijn niet mogelijk. (Oud) patiënten zijn van harte uitgenodigd.

 


Diabetesteam Flevoziekenhuis loopt JDRF Walk 2014

Op zaterdag 14 juni liepen 7 wandelaars in een Flevoziekenhuis T-shirt namens het Diabetesteam mee met de JDRF Walk in Almere. Na een sponsoractie is binnen een week 290 euro opgehaald voor JDRF dat zich inzet om Diabetes 1 de wereld uit te helpen via onderzoek. De JDRF Walk 2014 heeft 85.000 euro opgebracht. Sponsors bedankt! De lopers hebben er een leuke dag aan beleefd.

diabetes-JDRF-Walk-2014

JDRF is een organisatie met een missie: Type 1 Diabetes de wereld uit helpen “Van Type één naar Type géén!” JDRF zet zich sinds 2010  in om geld in te zamelen  en heeft tot op heden in Nederland voor ruim 20 miljoen euro aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek gefinancierd.
 


18 maart 2014: Partneravond van de Diabetesvereniging ‘Diabetes heb je niet alleen’

Een avond voor partners in de ruimste zin van het woord (kind, goede vriend of vriendin) die je niet alles kunt uitleggen. Deze avond biedt dus ook veel ruimte voor vragen van partners.
Aanmelden bij voorkeur bij: almere@dvn-middennederland.nl of 06-2187 6190.
Locatie: Auditorium, vanaf 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
 


Thema-bijeenkomsten 2014 van DVN in het Flevoziekenhuis

DVN (Diabetesvereniging Nederland) organiseert periodiek een thema-avond voor diabetespatiënten in Flevoland.
In 2014 vinden de Thema-bijeenkomsten plaats op: dinsdag 14 januari, 18 maart, 20 mei, 16 september (onder voorbehoud) en 18 november.
Het programma voor deze avonden volgt.

De avonden zijn gratis en starten om 19.30 uur (zaal open: 19.00 uur). De avond eindigt om ongeveer 22.00 uur.
Graag aanmelden via e-mail: almere@dvn-middennederland.nl.
 


Mei en juni 2013: verwendagen voor diabetespatiënten

Het diabetesteam van het Flevoziekenhuis heeft in mei en juni diabetespatiënten uitgenodigd voor een (gratis) verwenmiddag. Deze verwenmiddagen zijn mogelijk gemaakt door huidtherapeute Eva Streutker en pedicure Janny Siderius. Patiënten kregen korte behandelingen zoals een massage, make-up, voet- en handverzorging en huidverzorgingsadviezen. Dit alles in een informele sfeer onder het genot van een hapje en een drankje. Door het grote succes is een extra aantal verwendagen georganiseerd.
 


14 mei 2013: Diabetes en Arbeid

Diabetesvereniging Midden-Nederland, werkgebied Almere nodigt u uit op een lezing met als thema:

 • Als je diabetes hebt, kun je dan alle soorten werk doen?
 • Wat kan de bedrijfsarts betekenen?
 • Wat zijn de dingen waar je rekening mee moet houden?
 • En vertel ik het aan mijn collega’s?

Wie diabetes heeft en werkt, of aan de slag wil, loopt tegen verschillende vragen aan. Op deze avond wordt dieper ingegaan op de ins en outs rondom diabetes & arbeid en is ruimte voor eigen vragen.

Programma

 • Locatie: Auditorium (2e etage). Zaal open: 19.15 uur
 • Aanvang huishoudelijke ledenvergadering: 19.30 uur
 • Aanvang informatieavond: 20.00 uur
 • Einde: 22.00 uur

Informatie en aanmelden: almere@dvn-middenederland.nl Inloop is vrij, aanmelden is niet noodzakelijk
 


Diabetici type 2 gezocht voor onderzoek (afgesloten)

Om te onderzoeken of een specifiek GLP-1 analoog (liraglutide) veilig en effectief aan basale insuline kan worden toegevoegd, is het Flevoziekenhuis (dokter Ten Wolde, dokter Smit) op zoek naar mensen met diabetes type 2 die interesse hebben in deelname aan een klinisch onderzoek.

Om mee te kunnen doen wordt het volgende gevraagd:

 • 18-80 jaar oud
 • Diabetes type 2 diabetes sinds minstens 6 maanden
 • Gebruik maken van een langwerkend insuline analoog. Metformine mag ook gebruikt worden.
 • In staat om 7 bezoeken en 7 telefonische contacten te hebben in ongeveer 7 maanden.

Deelname aan het onderzoek is kosteloos.
Voor de extra bezoeken ontvangt u een reiskostenvergoeding.