Leesvoor

Met de behandeling streven we ernaar het glucosegehalte van uw bloed zo normaal mogelijk te krijgen en te houden. Dit vermindert de kans op klachten en latere problemen aan uw ogen, nieren, zenuwen, hart en vaten.
Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en bij overgewicht af te vallen kunt u de glucosewaarden van uw bloed verbeteren. Bij diabetes mellitus is gezonde voeding van groot belang. De diëtiste kan u hierbij helpen.

diabetes04
Zorg bij overgewicht dat u niet zwaarder wordt. Een kleine gewichtsvermindering helpt al om het glucosegehalte van uw bloed te verlagen. Ook lichaamsbeweging draagt hieraan bij. Zorg dat u minstens een half uur per dag intensief beweegt, zoals stevig wandelen, fietsen of zwemmen.

Medicijnen

Als bovenstaande adviezen onvoldoende zijn om het glucosegehalte van uw bloed te verlagen zijn hiervoor verschillende medicijnen in tabletvorm. Deze kunnen ook gecombineerd worden gebruikt.

Omdat er diverse medicijnen met verschillende werkingen beschikbaar zijn, gaan de internist en de diabetesverpleegkundigen met u overleggen welke medicijnen het beste bij u passen.

Insuline

Als  de glucoseverlagende tabletten onvoldoende helpen gaat u insuline gebruiken. Insuline zorgt ervoor dat de cellen meer glucose opnemen zodat het glucosegehalte weer tot normale waarden daalt. Insuline kan alleen met een prik (injectie) worden toegediend. Dit doet u met een insulinepen. De diabetesverpleegkundige leert hoe u uzelf moet injecteren. U leert hoe u de insulinedosering moet aanpassen aan verandering in uw voeding, bij lichamelijke inspanning of ziekte (bijvoorbeeld griep).

GLP-1 analogen

Darmcellen geven hormonen af die helpen de glucosehuishouding te verbeteren. Van deze hormonen lijkt vooral GLP-1 belangrijk. GLP-1 is een stof  die in de darmen wordt aangemaakt zodra iemand gaat eten en zet bepaalde cellen aan tot het produceren van insuline. Het is dus een hormoon dat het lichaam zelf produceert. Het gunstige bijeffect is dat mensen die GLP-1 gaan gebruiken afvallen. Ze raken eerder verzadigd waardoor ze minder gaan eten.
Dit middel wordt alleen voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2 met (ernstig) overgewicht, als er met andere bloedglucoseverlagende tabletten geen goede bloedglucosewaarden bereikt worden. Het wordt niet voorgeschreven aan patiënten die insuline spuiten.

Insulinepomptherapie

Dit is een vorm van insulinetoediening die het meest lijkt op de natuurlijke afgifte van insuline door de alvleesklier. De insulinepomp is een uitwendig, elektronisch apparaat ter grootte van een mobiele telefoon. Voor meer informatie: zie de folders:  pdf Wat is insulinepomptherapie en pdf Praktische handleiding voor insulinepompgebruikers .

Continue glucose monitoring (CGM) biedt u de mogelijkheid de bloedsuikerwaarden goed in de gaten te houden. Een apparaat meet elke 5 minuten de bloedsuiker in het onderhuidse weefsel. Op een monitor (de insulinepomp of de “Guardian”) kunt u dit aflezen. Voor meer informatie: zie folder pdf Continue glucose monitoring .

Op www.zn.nl vindt u de indicaties die de regering stelt wat betreft gebruik pomp/sensor.

Pompen en sensor

Voor patiënten die niet goed zijn ingesteld bestaat de mogelijkheid om op een insulinepomp met continue realtime sensor over te gaan: Zie de folder  pdf Continue glucose monitoring (CGM).