Op de gipskamer werken gipsverbandmeesters. Zij behandelen patiënten met aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat. Vaak zijn dit botbreuken, soms wonden. De 4 gipsverbandmeesters werken intensief samen met de Spoedpost en de poliklinieken van de chirurgen, orthopedische- en plastische chirurgen. De gipskamer werkt op aanvraag van een arts. Meestal is dit een chirurg, een orthopedisch chirurg of een plastisch chirurg.

Wat gebeurt er eigenlijk in de Gipskamer? En hoe werkt de gipszaag?
Bekijk het filmpje:

Gipskamer: ontwikkeling

Het gebruik van (im)mobiliserende materialen gaat terug tot de Klassieke Oudheid. Voor zover bekend gebruikten de Grieken al windsels bestreken met hars en was. In 1851 ontwikkelde de Nederlandse militaire arts Anthonius Mathijsen het gipsverband. Vanaf halverwege de 20e eeuw wordt het aanbrengen van gipsverband stapsgewijs overgedragen van de artsen/specialisten naar de gipsverbandmeester.
Door de dynamiek in het vakgebied van de gipsverbandmeester en de taakherschikking binnen de gezondheidszorg zult u allerlei medisch- technische handelingen door de gipsverbandmeester uitgevoerd zien, die vroeger door de specialist werden uitgevoerd.
In de beginjaren ’70 doen de kunststoffen, nieuwe technieken en inzichten hun intrede. De gipsverbandmeester werkt vanaf dat moment steeds zelfstandiger en is multi - inzetbaar op de operatiekamers, de polikliniek, de Spoedpost en de verpleegafdeling.

Medical Taping

Vanaf april 2014 is het team van verbandmeesters gecertificeerd in het aanleggen van tape volgens het Medical Taping Concept. De aanleiding om dit certificaat te halen is het winnen van de Cliënten Jaar Prijs 2013, die jaarlijks door de Cliëntenraad van het Flevoziekenhuis wordt uitgereikt aan het meest vernieuwde zorg-idee dat de zorg aan onze patiënten optimaliseert.

De basis van Medical Taping Concept is de Kinesiotape methode. Kinesiotape wordt over de spieren, gewrichtsbanden en gewrichten aangebracht om steun te geven. De elastische tape volgt elke beweging. Hierdoor verbetert de circulatie en vermindert de pijnlijke druk in de huidlagen en spieren. Direct minder pijn en meer bewegingsvrijheid voor de patiënt is het gevolg.
De tape kan op verschillende manieren op de huid worden geplakt. In het Flevoziekenhuis wordt Kinesiotape vooral toepast bij klachten aan de knie en letsels van de enkel. De kinesiotape kan ook helpen bij de behandeling tegen de pijn bij breuken van de ribben en het sleutelbeen.

Overleg met uw gipsverbandmeester of taping ook mogelijk is bij uw breuk.