andere behandelingen

De gipsverbandmeesters voeren ook andere behandelingen uit:

Diabetische voet
De diabetische voet is een aandoening aan de voet bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte). Officieel is sprake van een diabetische voet als er een wond of infectie is, met daarbij problemen aan de zenuwen of de bloedvaten. De gipsverbandmeester is betrokken bij de behandeling van voetproblemen. Soms is het nodig de voetproblemen met gips te behandelen. De gipsverbandmeester legt dan het gips aan en geeft u hier informatie over. Op de webpagina van de Diabetische voetpoli leest u meer over de multidisciplinaire aanpak van de diabetische voet.

Osteoporose
Mocht u met een botbreuk in het ziekenhuis komen en ouder zijn dan 50 jaar, dan komt u eventueel in aanmerking voor een onderzoek naar botontkalking. Uit onderzoek blijkt dat het krijgen van een botbreuk op latere leeftijd een eerste aanwijzing kan zijn voor botontkalking en er een hoger risico is op een nieuwe botbreuk. Botontkalking kan goed behandeld worden. De kans op een nieuwe botbreuk neemt dan af.
De gipsverbandmeester kan dit onderzoek bij het eerste bezoek aan de gipskamer starten. Hiervoor is uw toestemming nodig.

Wondbehandeling
De wondbehandeling is vaak onderdeel van de totale behandeling op de gipskamer. Soms bent u geopereerd of heeft u door een ongeval een wond. Naast gips is de gipsverbandmeester één van de specialisten op wondgebied.
De gipsverbandmeester heeft een scala aan moderne materialen en technieken. De meest gebruikte materialen zijn honing, algen preparaten en gips. Gips wordt veel gebruikt om zijn zuiverende en rustgevende werking.

Plastische Chirurgie
Uitgebreide handchirurgie door de plastisch chirurg heeft specifieke (na)behandeling nodig van de gipsverbandmeester. Allerlei handspalken, bewegend of juist vast, zullen ervoor zorgen dat een pees, zenuw- of standafwijking herstelt of gecorrigeerd wordt.