fertiliteit-kleiman

Informatie over problemen om zwanger te worden en de daarbij behorende onderzoeken en behandelingen vindt u op de pagina fertiliteit. Voor problemen, onderzoeken en behandelingen tijdens de zwangerschap verwijzen wij u naar de pagina verloskunde.

Op de polikliniek gynaecologie kunt u terecht met de volgende klachten en problemen:

 

 • Abnormaal bloedverlies
  Er bestaan verschillende vormen van abnormaal vaginaal bloedverlies, zoals hele hevige menstruaties, tussentijds bloedverlies of bloedverlies na het vrijen (geslachtsgemeenschap), onregelmatig bloedverlies of bloedverlies na de overgang (langer dan een jaar na de laatste menstruatie). Voor de verschillende soorten abnormaal bloedverlies bestaan verschillende oorzaken. Veelal is er een passende behandeling mogelijk.

  Als u de gynaecoloog bezoekt vanwege deze klacht, probeer dan van te voren op te schrijven wanneer het bloedverlies optrad en hoe lang de bloedingen duurden. Neem deze gegevens mee naar het spreekuur.

  In de folder pdf eerste bezoek gynaecoloog kunt u lezen wat u bij het eerste bezoek aan de gynaecoloog kunt verwachten. Bijna altijd wordt ook Echoscopie in de gynaecologie en verloskunde verricht om de baarmoeder en de eierstokken te beoordelen. Een Water-contrast-echoscopie of SIS geeft meer inzicht in hoe de baarmoederholte eruit ziet. Soms is hiervoor een pdf Diagnostische hysteroscopie voor nodig. Poliepen of vleesbomen in baarmoederholte, die vaak een reden zijn voor pdf Hevig bloedverlies , kunnen verwijderd worden door middel van een pdf Therapeutische Hysteroscopie . Een hysteroscopie is een ingreep waarbij de gynaecoloog met een kijkbuis in de baarmoederholte kijkt.

  Heel vaak is het mogelijk klachten over abnormaal bloedverlies met medicijnen of een simpele behandeling te verhelpen.
 • Afwijkend uitstrijkje
  Een uitstrijkje wordt gemaakt van de baarmoederhals om een vroeg stadium van baarmoederhalskanker op te sporen. De meeste uitstrijkje worden gemaakt bij het bevolkingsonderzoek. Soms wordt een uitstrijkje gemaakt omdat er klachten zijn van bijvoorbeeld bloedverlies na het vrijen (geslachtsgemeenschap).

  Bij een afwijkende uitslag van het uitstrijkje schrikken de meeste vrouwen erg. Toch is dat niet nodig. Vrijwel altijd blijkt er sprake te zijn van een nog onschuldig voorstadium van baarmoederhalskanker. Als er al een behandeling nodig is, dan kan dat op eenvoudige wijze gebeuren door een klein stukje van de baarmoedermond weg te nemen (lisexcisie of lisconisatie), waardoor het afwijkende weefsel wordt weggenomen. U behoudt dan de baarmoeder. Soms is ook geen behandeling noodzakelijk en volstaat verdere controle. Meer informatie over het pdf Uitstrijkje (241 KB) .
 • Afwijkingen van de vulva
  De vulva is de medische term voor de uitwendige geslachtsorganen, zoals de kleine en grote (schaam)lippen.
 • Anticonceptievragen
  Er bestaan veel verschillende middelen om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Meer informatie over pdf Anticonceptie . Een  pdf Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Over het algemeen wordt een sterilisatie afgeraden aan jonge vrouwen, omdat de kans op spijt van de ingreep voor hen relatiief groot is. Bedenk dat ook een sterilisatie geen 100% zekerheid biedt om nooit meer zwanger te worden, en dat veel andere vormen van anticonceptie even betrouwbaar zijn. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden een sterilisatie, maar lees van te voren uw polis goed door.
 • Buikpijn
  Buikpijn kan acuut optreden of langdurig (chronisch) aanwezig zijn. Meer informatie over pdf Chronische buikpijn . Zowel bij acute als bij chronische buikpijn bespreekt de arts uw klachten eerst en krijgt u een gynaecologisch onderzoek. Afhankelijk van de bevindingen wordt het verdere beleid bepaald.

Bij de verschillende klachten vindt u verwijzingen naar folders die door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie geschreven zijn. Deze folders behandelen verschillende verloskundige en gynaecologische klachten, aandoeningen, onderzoeken en behandelingen. Zo krijgt u een beeld van wat u normaliter aan zorg en voorlichting kunt verwachten. Soms geeft de gynaecoloog u andere informatie of adviezen, bijvoorbeeld omdat uw situatie anders is. Schriftelijke voorlichting is altijd een aanvulling op het gesprek met de gynaecoloog. De Commissie Patiëntenvoorlichting van de NVOG besteedt zeer veel aandacht besteed aan de inhoud van de folders. Dit betekent dat er geen belangrijke fouten in deze folders staan, en dat de meerderheid van de Nederlandse gynaecologen het eens is met de inhoud.