Leesvoor

echoscopie 2

De volgende onderzoeken zijn mogelijk bij gynaecologische klachten:

 • Echoscopie
  Met behulp van echoscopisch onderzoek is het mogelijk de baarmoeder en de eierstokken te beoordelen. De gynaecoloog brengt een langwerpige dunne sonde in de vagina. Deze zendt geluidsgolven uit. U kunt zelf meekijken naar de afbeelding op de monitor. Het onderzoek is niet pijnlijk. Een lege blaas verdient de voorkeur. U hoort de uitslag direct. Bij jonge meisjes en bij vrouwen die moeite hebben met inwendig onderzoek, kan een afbeelding via de buikwand gemaakt worden. Dan is juist een volle blaas noodzakelijk. Meer informatie leest u in de folder Echoscopie in de gynaecologie en verloskunde

  Hysteroscopie
  Een hysteroscopie is een ingreep waarbij de gynaecoloog via de vagina een kijkbuis in de baarmoeder inbrengt. Zo is pdf onderzoek mogelijk naar afwijkingen binnenin de baarmoeder: de baarmoederholte. Ook kan pdf Therapeutische Hysteroscopie in de baarmoederholte plaatsvinden, zoals het verwijderen van poliepen of myomen (vleesbomen) die zich daarin bevinden.

 • Inwendig en uitwendig onderzoek
  Bij vrijwel elke gynaecologische klacht verricht de arts een gynaecologisch onderzoek. Informatie over hoe dit onderzoek gebeurt, leest u in de folder pdf Eerste bezoek aan de gynaecoloog .

 • Laboratoriumonderzoek
  De gynaecoloog bespreekt met u welk onderzoek geadviseerd wordt en hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

 • Laparoscopie
  Een laparoscopie is een ingreep waarbij met behulp van een kijkbuisje via de buikwand in de buikholte gekeken wordt. De operatie vindt plaats op de operatiekamer onder narcose. Soms gebeurt dit om te onderzoeken of er afwijkingen zijn. Ook kunnen pdf behandelingen in de buikholte plaatsvinden, zoals het verwijderen van een eierstok of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

 • Colposcopie
  Een colposcopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met behulp van een soort microscoop naar de baarmoedermond kijkt. Dit onderzoek gebeurt bij een afwijkend uitstrijkje. Het onderzoek is niet pijnlijk. Wel voelt u kortdurend pijn als de gynaecoloog wat weefsel wegneemt voor verder onderzoek. Meer informatie vindt u in de folder pdf Colposcopie

 • Urodynamisch onderzoek
  Een urodynamisch onderzoek (UDO) is een onderzoek dat soms, maar niet altijd gebeurt bij vrouwen met ongewild urineverlies. Met dit onderzoek wordt bepaald hoe de blaas werkt, en wat de oorzaak is voor het urineverlies. In de folder  urodynamisch onderzoek kunt u lezen hoe dit gebeurt.

 • Water-contrast echoscopie
  Bij een watercontrastecho brengt de gynaecoloog een heel dun slangetje via de vagina in de baarmoeder. Terwijl er een echoscopie gemaakt wordt, spuit de arts tegelijkertijd wat steriel water in de baarmoederholte. Deze wordt zo zichtbaar op de monitor. Een poliep of myoom (vleesboom) in de baarmoederholte wordt zo zichbaar. Het onderzoek is niet pijnlijk, soms is er wel kortdurend een wat onaangenaam gevoel. Meer informatie kunt u lezen in de folder Watercontrast-echoscopie of SIS.