Gynaecoloog

Kleiverda

Nadat ik in Groningen medicijnen studeerde heb ik in 1979 een jaar in Zweden gewerkt. Daar realiseerde ik mij hoe slecht veel dingen voor vrouwen in Nederland geregeld waren, zoals destijds nog een heel kort bevallingsverlof. Nadat ik in 1980 in Amsterdam met mijn opleiding tot gynaecoloog begon, heb ik dan ook onderzoek gedaan naar ondermeer de wenselijke tijd van het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Niet alleen leidde dat tot een proefschrift en een promotie, ook werd destijds het bevallingsverlof daadwerkelijk verlengd.

Door dit onderzoek raakte ik erg betrokken met wat er met vrouwen in Nederland en ook in het buitenland gebeurt. Zo nam ik deel aan een EU-onderzoek over verkrachting van vrouwen in de oorlog in voormalig Joegoslavië, en ben ik de laatste jaren betrokken geweest bij Women on Waves. Dit project zet zich ondermeer via ‘de abortusboot’ in om veilige en legale abortus overal ter wereld te bevorderen, want nog steeds sterft er elke vijf minuten een vrouw aan de gevolgen van onveilige abortus met een breinaald of op andere wijze. Ook heb ik mij vele jaren bezig gehouden met patiëntenvoorlichting, en daar veel folders en een boek over geschreven.

Inmiddels ben ik sinds 1985 gynaecoloog. Eerst werkte ik in het Burgerziekenhuis in Amsterdam, vanaf 1991 hier in Almere.
Na al deze jaren vind ik mijn vak nog steeds ongelooflijk leuk. Ik vind het een uitdaging te proberen elke vrouw de zorg te geven die zij wenst. Of een vrouw nu een klein of een groot probleem heeft, een vreugdevolle gebeurtenis zoals een gewenste zwangerschap, of een problematische, zoals een ongewenste zwangerschap of een gestorven kind, ik vind het belangrijk haar verhaal te horen en mijn kennis en ervaring in te zetten om haar te helpen. Of het nu gaat om een onschuldige pukkel of een ernstig kankergezwel, om menstruatieklachten of een verzakking, ik vind het na al deze jaren nog steeds een uitdaging een vrouw zo goed mogelijk te informeren, te begeleiden en te behandelen.

Deze werkwijze heeft ook zijn keerzijde. Omdat ik tijd en aandacht belangrijk vind, loopt mijn spreekuur nogal eens uit. Natuurlijk probeer ik dat te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Vind u dat bezwaarlijk, maak dan een afspraak met een van mijn goede collega’s met wie ik erg plezierig samen werk. Want we vormen samen een team. Een team dat het ook belangrijk vindt dat er goede toekomstige dokters worden opgeleid. Wij zijn er dan ook trots op, dat we niet alleen co-assistenten (medische studenten) opleiden, maar sinds 2005 ook artsen die bezig zijn met hun opleiding tot gynaecoloog.

Waardeer mij op Zorgkaart Nederland
Waardeer het Flevoziekenhuis op Zorgkaart Nederland