’s Ochtends worden alle patiënten door de verpleegkundigen en artsen uitgebreid verzorgd en onderzocht. Hierna vindt een bespreking plaats en wordt het beleid besproken. Tijdens deze multi-disciplinaire bespreking zijn ook de specialisten aanwezig die betrokken waren bij de opname van de patiënt. Zij brengen daardoor dagelijks hun specifieke kennis mee in de behandeling van de patiënt. ’s Avonds en voor de nacht loopt de intensivist en arts-assistent standaard visite langs alle patiënten. Zo nodig vindt gedurende 24 uur per dag overleg plaats tussen verpleegkundige, intensivist en desnoods met één van de andere specialisten in het ziekenhuis. Bij problemen is de dienstdoend intensivist snel ter plaatse.

Hoe verloopt een opname?

Indien een patiënt dusdanig ernstig ziek is en in aanmerking komt voor opname op de ICU, wordt de dienstdoende intensivist in consult gevraagd. Deze beoordeelt of de patiënt op de ICU opgenomen wordt of dat de patiënt met medebehandeling van de intensivist op de verpleegafdeling komt te liggen. Bij opname op de IC wordt de patiënt gekoppeld aan de monitor en voorzien van allerlei slangen en infusen om de toestand te kunnen bewaken en behandelen. Dit neemt vaak veel tijd in beslag waardoor de familie lang moet wachten voordat ze bij de patiënt terecht kunnen. Dit is onprettig, maar de zorg voor de patiënt gaat op dat moment vóór. We houden u natuurlijk wel op de hoogte.

ic opname
Mocht er onverhoopt geen plek zijn op de onze ICU, dan wordt de patiënt na stabilisatie overgeplaatst naar een andere ICU in de regio. Een heel enkele keer kan het voorkomen dat de conditie van de patiënt te slecht is om getransporteerd te worden. In dat geval zal één van de al aanwezige stabiele IC-patiënten tijdelijk moeten worden overgeplaatst naar een Intensive care elders, totdat wij weer plek hebben om de patiënt terug te nemen.

Wie komt u tegen op de afdeling?

Naast de verpleegkundigen en artsen komt u op de afdeling ook onze secretaresse, afdelingsassistenten, schoonmakers, diëtist, voedingsassistent, fysiotherapeuten, medische technicus, maatschappelijkwerkers, geestelijke verzorger tegen.

Opleiding en scholing

Op onze afdeling zijn ook verpleegkundigen in opleiding tot ICU-verpleegkundige en arts-assistenten werkzaam. Zij worden nauwgezet begeleid door de gediplomeerde verpleegkundigen en intensivisten om de kneepjes van het vak te leren. Door de opleiding blijven we scherp en zorgen wij ervoor dat we meegaan met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de intensive care geneeskunde. Tevens verzorgen wij scholing aan verpleegkundigen en arts-assistenten van de verpleegafdeling op het gebied van IC geneeskunde. De ICU verzorgt ook de jaarlijkse training aan het personeel in het vroegtijdig herkennen en adequaat behandelen van falende belangrijke lichaamsfuncties. Tevens geven wij jaarlijks aan alle medewerkers van het ziekenhuis een reanimatietraining. Ook huisartsen en andere geïnteresseerden kunnen reanimatie lessen bij ons volgen. Daar wordt al veelvuldig gebruik van gemaakt