Op de Intensive care afdeling, oftewel de ICU (Intensive care unit), worden patiënten opgenomen waarbij de lichaamsfuncties na grote operaties bewaakt moet worden, of die zo ernstig ziek zijn dat lichaamsfuncties tijdelijk moeten worden overgenomen of ondersteund. Denk hierbij aan de ademhaling, de bloeddruk, al dan niet in combinatie met de nierfunctie. Verder staat de afdeling garant voor opvang van patiënten na ernstige ongelukken. Het verblijf op de Intensive care is een indrukwekkende ervaring, voor zowel de patiënt als de familie en naasten. 

De Intensive care is een zeer gespecialiseerde afdeling waar, behalve veel apparatuur, een groot en gespecialiseerd team van artsen en verpleegkundigen klaar staat om elk moment van de dag (24/7) de optimale zorg te verlenen in acute situaties. Alle zorgverleners zijn dan ook speciaal hiervoor geschoold.

Wij hebben nauw contact met de ICU van het AMC (Amsterdam) en MC Zuiderzee (Lelystad) in het kader van samenwerking, behandeling en zorg. Patiëntengroepen die wij hier niet kunnen verzorgen, worden overgeplaatst naar het AMC. Daarbij gaat het om patiënten met ernstig schedelletsel of waarbij operatie aan de hersenen noodzakelijk is, of patiënten waarbij in de borstholte een operatie aan hart, longen of bloedvaten moet plaatsvinden of patiënten die anderszins academische zorg nodig hebben.

Wilt u een beeld krijgen wat er gebeurt rondom een patiënt op de Intensive care? Bekijk dan dit filmpje: