Infectieziekten worden veroorzaakt door overdraagbare ziekteverwekkers, bijvoorbeeld een bacterie, een virus of schimmel. Vrijwel alle infectieziekten zijn in meer of mindere mate besmettelijk. Vaak hebben infectieziekten geen behandeling nodig, zoals de griep. In andere gevallen zijn infecties door de huisarts relatief eenvoudig met antibiotica te behandelen. Voorbeelden zijn hiervan zijn luchtweg-, blaasontstekingen en darminfecties..

In sommige gevallen is het echter noodzakelijk dat u naar een specialist gaat. Dat kan onder andere zijn bij:

  • Ernstig ziek zijn
  • Regelmatig terugkeren van de infectie
  • Mensen die voor andere ziekten worden behandeld bijvoorbeeld diabetes of kanker
  • Een niet goed functionerend afweersysteem, bijvoorbeeld bij een tekort aan antistoffen (immunoglobulines) of prednison gebruik
  • Uitblijven van verbetering ondanks behandeling met medicijnen.

In de tropen opgelopen infecties

Door toegenomen reislust en immigratie zien we in Nederland steeds meer mensen met een in het buitenland opgelopen infectie. Veel van deze infecties worden in de tropen opgelopen. Bekende ziekten zijn malaria, Dengue (knokkelkoorts) en infecties met parasieten. Om een juiste diagnose te stellen is specifieke kennis over het vóórkomen van tropische infecties onontbeerlijk. Deze kennis heeft de Vakgroep Interne Geneeskunde in huis. U kunt bij ons terecht wanneer u ziek bent geworden in het buitenland. Ook geven wij aan mensen zo nodig advies ten aanzien van vaccinaties, malariaprofylaxe en antibiotica.

Hiv

Een bekende infectieziekte is de hiv-infectie. Lees meer over hiv op de pagina van het Hiv Behandelcentrum Almere