Borstkanker verspreidt zich doorgaans eerst naar de lymfeklieren in de oksel. Vanuit deze klieren kan borstkanker zich verder in het lichaam uitzaaien. Dit is meestal naar longen, botten en lever. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.
Bij sommige vrouwen met borstkanker worden op enig moment uitzaaiingen gevonden. Meestal is dit pas jaren nadat de diagnose is gesteld. Echter in sommige gevallen (< 5%), wordt deze diagnose helaas al direct gesteld.

Wanneer bij echografisch onderzoek de okselklieren verdacht zijn voor metastase, wordt bij uw eerste bezoek aan het Flevoziekenhuis, naast een punctie van de borst, ook een punctie in de oksel verricht. Als blijkt dat sprake is van uitzaaiing naar de oksel, wordt een afspraak gemaakt voor een PET-CT scan in het AMC.

Als blijkt dat er naast de oksel ook uitzaaiingen zijn in andere delen van het lichaam, dan is volledige genezing vaak niet meer mogelijk. Afhankelijk van de eigenschappen van de tumor, de plek van de uitzaaiingen en de algehele gezondheid van de vrouw varieert de tijd dat iemand nog te leven heeft van enkele maanden tot vele jaren.

Het is belangrijk dat er vooral gekeken wordt naar de kwaliteit van het leven, die moet zo goed mogelijk zijn. Dit is afhankelijk van de klachten die een uitzaaiing veroorzaakt of in de toekomst kan gaan veroorzaken. Wij zoeken te allen tijde naar een behandeling met de minste kans op bijwerkingen en de grootste kans op succes; behandeling op maat dus. Soms betekent dat hormoonbehandeling, een andere keer weer chemotherapie, doelgerichte geneesmiddelen of bestralen. En soms is afwachten zelfs een goede keus.

Zo lang en zo goed mogelijk leven betekent dat er niet alleen aandacht is voor de op kanker gerichte behandeling, maar ook voor klachten als pijn, minder eetlust, vermoeidheid, angst en onzekerheid.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. Ook op de site van de BVN: www.borstkanker.nl is veel informatie over dit onderwerp te vinden.