De poli KNO van het Flevoziekenhuis is met de good practice ‘Langer praten, minder buisjes’ genomineerd voor de Zinnige Zorg Award van VGZ. Waar in de praktijk bij oorproblemen vaak operatief buisjes geplaatst worden, kiezen de KNO-artsen van het Flevoziekenhuis een andere aanpak, waarbij ook de optie ‘afwachten’ met de patiënt en de ouders wordt besproken.

KNO nominatie vgz award 2016

Door in een aangepast, innovatief traject uitgebreid het gesprek met de patiënt en de ouders aan te gaan, kiezen ouders veel vaker voor afwachten. Het Flevoziekenhuis plaatst daarvoor veel minder buisjes dan gemiddeld, waardoor de totale zorgkosten fors lager zijn dan de rest van Nederland.

Award

VGZ heeft 10 zorgaanbieders genomineerd voor de Zinnige Zorg Award, die vooral gericht is op betere zorg: slimmer, betaalbaarder en met meer aandacht voor de patiënt. Het Nederlandse publiek bepaalt vanaf 11 mei wie de drie finalisten zijn. Stemmen kan nog tot en met 5 juni, via dit stemformulier.
Op dinsdag 7 juni worden de drie publiekswinnaars bekendgemaakt. Zij presenteren hun zorgvernieuwing aan een vakjury die de uiteindelijke winnaar bepaalt.

Contractueel beloond

Omdat de KNO-artsen bij deze vorm van zorg meer tijd besteden aan praten met de patiënt en de ouders en minder opereren, nemen de totale zorgkosten fors af. Om deze vorm van zorg te kunnen blijven verlenen, heeft het Flevoziekenhuis de verzekeraars wel duidelijk gemaakt dat ze iets meer moeten betalen voor deze poliklinische zorg, omdat de KNO-artsen meer tijd besteden dan het ene consult dat daar nu voor staat. Zorgverzekeraars hebben de zinnige en zuinige zorg van de poli KNO nu ook contractueel ‘beloond’ door iets meer te betalen voor deze poliklinische zorg.