Het Flevoziekenhuis leidt specialisten op in samenwerking met het AMC. De afdeling Interne geneeskunde van het Flevoziekenhuis heeft een opleidingserkenning voor 4 jaar. Dat wil zeggen dat een Aios interne geneeskunde maximaal 4 jaar van de opleiding in ons ziekenhuis kan volgen. De opleiding is opgebouwd uit verschillende stages, te weten:
  1. algemeen interne geneeskunde zaalstage inclusief diensten en SEH (12 maanden)
  2. stage consulten+ poliklinisch werken (12 maanden)
  3. stage nefrologie (4-6 maanden)
  4. stage longziekten (4-6 maanden)
  5. stage cardiologie (4-6 maanden)
  6. stage Intensive Care (4-6 maanden)
Het grote aantal aangeboden stages is ook aantrekkelijk voor Aiossen die in opleiding zijn voor de volgende disciplines: reumatologie – MDL - SEH - klinisch geriatrie - nucleaire geneeskunde - radiotherapie - longziekten - cardiologie. Regelmatig verwelkomen wij dan ook Aiossen die bij ons de vooropleiding komen doen.
Voor specifieke informatie over de opleiding Interne geneeskunde in het Flevoziekenhuis verwijzen wij je naar de AIOS-klapper en het lokale en regionale opleidingsplan. Deze vind je hieronder bij ‘Meer informatie’.

interne02

Uniek
In het Flevoziekenhuis worden sinds 2003 internisten opgeleid. De vakgroep Interne geneeskunde bestaat uit 9 internisten die allen enthousiast participeren in de opleiding. Naast internisten hebben nefrologen, longartsen, MDL artsen, intensivisten en cardiologen een actieve rol in het opleiden van de Aios. Er bestaat een goede onderlinge samenwerking tussen de verschillende specialismen. Gemiddeld werken er 15 arts-assistenten, 10 coassistenten (UvA) en 3 semi-arts stageplaatsen (UvA).

Kenmerkend voor het opleidingsklimaat is de prettige, collegiale sfeer waarin laagdrempelig overlegd en feedback gegeven wordt.
Een speerpunt van onze opleiding is het geven van onderwijs. Het  onderwijsprogramma is intensief te noemen met gemiddeld 3 onderwijs sessies per dag. Zowel specialisten, arts-assistenten en coassistenten hebben hierin een actieve rol.
Daarnaast is er veel aandacht voor het behalen van leerdoelen volgens de Canmeds competentiedomeinen (landelijke opleidingsplan 2009 Interne Geneeskunde).
Ook buiten de werkvloer zijn de onderlinge verhoudingen goed: regelmatige etentjes en het jaarlijkse ski-weekend zijn hier een voorbeeld van.

Tot slot is het Flevoziekenhuis een uniek ziekenhuis in een van de snelst groeiende gemeentes van ons land. Innovatie, met als doel optimale zorg, is bij ons een continu proces. Het ziekenhuis staat middenin de samenleving, in het hart van Almere, op 21 treinminuten van Amsterdam.

Aios Cardiologie Brigitte Sondermeijer koos bewust voor het Flevoziekenhuis: “Als arts-assistent krijg je ruimte om te groeien, de sfeer is positief en opbouwend, de supervisoren zijn dag en nacht laagdrempelig te benaderen en praten met jou over veel meer dan alleen het functioneren als arts. Ze hebben interesse in jou als persoon. De specialisten superviseren assistenten als uniek individu en geven waar nodig sturing om je leerdoelen te bereiken. Tussen de assistenten en specialisten heerst een harmonieuze sfeer en is er een sterke band met elkaar.”


Opleiders
Opleider, respectievelijk waarnemend opleider zijn dr. Judith Branger en dr. Marije ten Wolde. Judith Branger, internist-infectioloog en opgeleid in het AMC, werkt sinds 2008 in het Flevoziekenhuis en is sinds 1 januari 2015 opleider. Marije ten Wolde is internist-vasculair geneeskundige en sinds diezelfde datum waarnemend opleider.
Internist Ser Peters was de opleider van het eerste uur in het Flevoziekenhuis; in 2002 startte onder zijn begeleiding de eerste AIOS Interne Geneeskunde op de afdeling. Hij heeft de rol van opleider per 1 januari overgedragen aan Judith Branger.

Sollicitatie
De sollicitatieprocedure voor een opleidingsplek Interne geneeskunde verloopt regionaal, via het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Aiossen van een ander specialisme die de vooropleiding in het Flevoziekenhuis willen doen, worden van harte uitgenodigd contact op te nemen met dr. J. Branger, opleider Interne geneeskunde (jbranger@flevoziekenhuis.nl). Ook geïnteresseerden in een ANIOS-plek kunnen reageren.

Meer informatie
www.opleidingsetalage.nl
pdf Opleidingsplan Interne Geneeskunde (896 KB)

Contact
Voor meer informatie kan je contact opnemen met dr. J. Branger, internist-infectioloog en opleider.
E-mail: jbranger@flevoziekenhuis.nl