Het beroep
Als Operatieassistent ondersteun je de chirurg voor, tijdens en na de operatie. De kern van de functie is instrumenteren, assisteren en omlopen bij alle voorkomende operaties.

Instrumenterende taken
De operatieassistent geeft op het juiste moment de juiste apparatuur, de juiste instrumenten en het juiste hechtmateriaal aan.

Assisterende taken
Tijdens de operatie is het belangrijk dat het te opereren gebied gepresenteerd wordt. De Operatieassistent moet ook de hechtdraden knopen en knippen en klemmen van het weefsel af kunnen nemen.

Omloop taken
Alle werkzaamheden rondom het steriele operatieteam wordt door de omloop gedaan.
Om de chirurg bij de operatie te kunnen ondersteunen, moet je als operatieassistent goed weten wat de behandeling inhoudt, welke complicaties daarbij kunnen optreden en waarop je bedacht moet zijn. Van elke operatie moet je weten welke techniek gebruikt wordt, welke apparatuur hierbij nodig is en hoe deze functioneert.

Bij dit alles is het van groot belang dat je de veiligheid van de patiënt in de gaten houdt. Als Operatieassistent anticipeer je voortdurend op hetgeen de chirurg gaat doen. Je hebt inzicht in de wijze waarop een operatieprogramma wordt opgesteld en je weet hoe te handelen als een operatie-programma door bijvoorbeeld een spoedgeval moet worden gewijzigd. De Operatieassistent zorgt ervoor dat de operatiekamer met alle apparatuur en instrumentarium na elke operatie weer bedrijfsklaar wordt gemaakt voor de volgende operatie. Hierbij moet alles worden gedaan om besmetting door ziektekiemen te voorkomen.

De opleiding
De opleiding tot Operatieassistent is een driejarige inservice opleiding. Dit houdt in dat je, na een beroepsvoorbereidende periode, een leerarbeidsovereenkomst afsluit met het Flevoziekenhuis. De opleiding start jaarlijks in maart en in september. Gedurende de opleiding wissel je praktijkleer-periodes op de OK (Operatiekamer) af met theorieleerperiodes aan de Amstel Academie te Amsterdam. Het is een competentiegerichte opleiding. Aan de hand van 12 competenties die een nauwe relatie hebben met de beroepspraktijk word je theoretisch en praktisch geschoold in de kerntaken en rollen die bij de functie horen. Om de opleiding goed af te kunnen ronden heb je een gezonde dosis discipline, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid nodig.

De doorgroeimogelijkheden
Binnen het vak kun je je verder specialiseren. Je kunt denken aan specialisme oudste worden. Als specialisme oudste ben je het aanspreekpunt voor collega’s, artsen, management en vertegenwoordigers. Je bent verantwoordelijk voor specifieke instrumenten en apparaten en geeft of organiseert de klinische lessen. Op het OK-complex van het Flevoziekenhuis zijn er 9 specialismen, te weten Chirurgie, Orthopedie, Gynaecologie, Plastische Chirurgie, Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA), Neurochirurgie, KNO (keel, neus en oorheelkunde), Oogheelkunde en Urologie. Ieder specialisme heeft één of twee specialisme oudste(n) nodig. Nadat je de opleiding hebt afgerond, kun je eventueel de opleiding tot Anesthesiemedewerker gaan volgen. Andere mogelijkheden zijn dat je verder gaat leren op het gebied van management of praktijkopleider. Je kunt ook de eerstegraads docentenopleiding gaan doen. Je kunt je binnen dit vak dus volop ontwikkelen.

Toelatingsvoorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de opleiding tot Operatieassistent dien je in het bezit te zijn van één van de volgende diploma’s:
  • HAVO
  • VWO
  • Verpleegkunde niveau 4 of niveau 5
Daarnaast beschik je over goede contactuele eigenschappen, verantwoordelijkheidsgevoel en kun je snel en adequaat handelen als het moet.   

Solliciteren?
Voor een opleidingsplaats als Operatieassistent moet je solliciteren. De opleiding start twee keer per jaar in maart en september.
De sollicitatieprocedure voor de opleiding tot Operatieassistent start ongeveer 5 à 6 maanden van tevoren. Wij verzoeken je om de website van het Flevoziekenhuis goed in de gaten te houden. Indien er een vacature is voor leerling Operatieassistent, kun je deze vinden op internet.

N.B. Een open sollicitatie wordt niet in behandeling genomen.
   
Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat afdeling Leren, Ontwikkelen en Onderzoek:
Telefoonnummer: 036 - 868 97 50
E-mail: stages@flevoziekenhuis.nl