Het beroep
Als radiodiagnostisch laborant onderzoek je het ‘binnenste’ van de patiënt door middel van medische beeldvormende technieken. Je leert werken met röntgenstraling (röntgenfoto/ doorlichting/ CT), ultrageluidsgolven (echografie) en magnetische resonantie (MRI). Met behulp van deze technieken kun je vrijwel ieder lichaamsdeel of orgaan van de patiënt zichtbaar maken.
Op aanvraag van de specialist/huisarts is het jouw taak om op een deskundige manier deze opnamen te maken, zodat een radioloog/specialist afwijkingen kan constateren en een diagnose kan stellen. De meeste onderzoeken voer je zelfstandig of met collega’s uit op de afdeling radiologie.
Als radiodiagnostisch laborant maak je gebruik van verschillende technieken en werk je ook buiten de afdeling Radiologie, bijvoorbeeld op de Spoedeisende hulp, tijdens een operatie of op een verpleegafdeling. Er wordt daarnaast van je verwacht dat je patiënten correct informeert en begeleidt tijdens het radiologisch onderzoek. Het is de combinatie van precisiewerk, afwisselende technieken en het korte, maar vaak intensieve patiëntencontact, dat dit vak zo boeiend en afwisselend maakt!

De opleiding
Om in dit beroep aan de slag te kunnen gaan, is een opleiding noodzakelijk.
Er zijn drie mogelijkheden te weten:
  • Inserviceopleiding
  • MBRT-duaal
  • MBRT-voltijd
Het Flevoziekenhuis leidt studenten alleen op door middel van de inservice opleiding.

Inservice opleiding
De inserviceopleiding is een opleiding op HBO-niveau en duurt drie jaar. Je wordt opgeleid tot Radiodiagnostisch Laborant. Je solliciteert bij het Flevoziekenhuis naar de functie van leerling Radiodiagnostisch Laborant. De theorie voor deze opleiding wordt verzorgd door de Amstel Academie. De praktijkkennis doe je op bij de afdeling Radiologie binnen het Flevoziekenhuis.
De opleiding start ieder jaar in september en duurt 3 jaar. De opleiding begint met een theoretisch gedeelte, de beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 6 maanden. De BVP moet je goed hebben doorlopen om de opleiding te vervolgen. Na deze periode word je een leer-/arbeidsovereenkomst aangeboden voor de duur van de opleiding. Na het behalen van de opleiding krijg je een bewijs van bevoegdheid voor radiodiagnostisch laborant.

Na het met goed gevolg afronden van de opleiding bestaat de mogelijkheid, indien er in de formatie ruimte is, om een baan als radiodiagnostisch laborant in ons ziekenhuis te krijgen. Het leerlingensalaris is conform de CAO ziekenhuizen.

Toelatingsvoorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de opleiding Radiodiagnostisch Laborant, dient:
  • je vooropleiding minimaal HAVO te zijn (stroomprofiel natuur & techniek of natuur & gezondheid).
  • je opleiding MBO-niveau 4 of een andere gelijkwaardige opleiding te zijn.
De voorkeur gaat uit naar een vooropleiding met exacte vakken. Naast technische aanleg moet je ook persoonlijke vaardigheden bezitten, zoals sociale- en communicatieve vaardigheden.

De doorgroeimogelijkheden
Na het afronden van de inservice opleiding ontvang je een landelijk erkend getuigschrift op HBO- niveau, waardoor je op iedere afdeling Radiologie in Nederland kunt gaan werken. Na het opdoen van voldoende praktijkervaring kun je een specialisatiecursus volgen en doorstromen naar de functie van gespecialiseerd MRI, Echo of Interventielaborant.

Solliciteren?
Voor een opleidingsplaats als radiodiagnostisch laborant moet je solliciteren. De opleiding start één keer per jaar in september.
De sollicitatieprocedure voor de opleiding tot Radiodiagnostisch Laborant start in februari. Wij verzoeken je om de website van het Flevoziekenhuis goed in de gaten te houden. Indien er een vacature is voor leerling Radiodiagnostisch Laborant, kun je deze vinden op internet.   

N.B. Een open sollicitatie wordt niet in behandeling genomen.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat afdeling Leren, Ontwikkelen en Onderzoek:
Telefoonnummer: 036 - 868 97 50
E-mail: stages@flevoziekenhuis.nl