Het beroep
Als Dialyseverpleegkundige verleen je zorg aan chronisch zieke patiënten met nierinsufficiëntie. Deze patiënten worden behandeld met hemodialyse of peritoneaal dialyse. Je werkzaamheden bestaan uit het bewaken van de patiënt en het bedienen van de complexe apparatuur. Je werkt in teamverband en neemt zelfstandig beslissingen. Je gaat een langdurige zorgrelatie aan met de patiënt en diens naaste(n). Het geven van psychosociale begeleiding aan de patiënt is daarom van groot belang. Om de continuïteit en kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen neemt de Dialyseverpleegkundige deel aan het multidisciplinair overleg.
Het Dialysecentrum heeft de beschikking over 20 dialysestations in Almere en 10 dialysestations in Lelystad. De dialysecentra zijn zeven dagen per week geopend. Het draaien van bereikbaarheids-diensten is een taak die bij het beroep hoort.

De opleiding
De specialistische vervolgopleiding Dialyseverpleegkundige duurt 15 maanden, waarin 31 scholingsdagen zijn opgenomen. De studie kent een theoretisch en een praktisch gedeelte.
De Amstel Academie te Amsterdam verzorgt het theoretische deel van de opleiding. Voor het praktijkgedeelte ben je werkzaam in het dialysecentrum. Gedurende de opleiding neemt de complexiteit van zorg toe. Tijdens de opleiding heb je een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding.

Toelatingsvoorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de opleiding tot Dialyseverpleegkundige dien je in het bezit van één van de volgende diploma’s te zijn en ben je BIG-geregistreerd:
  • Verpleegkundige A;
  • Verpleegkundige niveau 4 of 5.
Bij aanvang van de opleiding heb je minimaal één jaar werkervaring als gediplomeerd verpleegkundige, bij voorkeur op een interne afdeling. Voorwerken voordat de opleiding start is zeer wenselijk.

Solliciteren?
Voor een opleidingsplaats als Dialyseverpleegkundige moet je solliciteren. De opleiding start jaarlijks in april en november.
De sollicitatieprocedure voor de opleiding tot Dialyseverpleegkundige start ongeveer 5 à 6 maanden van tevoren. Wij verzoeken je om de website van het Flevoziekenhuis goed in de gaten te houden. Indien er een vacature is voor leerling Dialyseverpleegkundige is, kun je deze vinden op internet.

N.B. een open sollicitatie wordt niet in behandeling genomen.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat afdeling Leren, Ontwikkelen en Onderzoek:
Telefoonnummer: 036 - 868 97 50
E-mail: stages@flevoziekenhuis.nl