Het beroep
Het gaat om pasgeborenen met aangeboren en of verworven aandoeningen en te vroeg geboren kinderen vanaf circa 30 weken zwangerschap in instabiele conditie waarbij meerder vitale functies moeten worden bewaakt, ondersteund en/of kortdurend worden overgenomen. Het klinisch redeneren, neemt een belangrijke plaats in omdat het je leert om volgens een vaste methodiek en systematiek, hoogcomplexe zorg op de Neonatologie afdeling van ons ziekenhuis te geven en zorg te geven die zich richt op comfort en de ontwikkeling van de pasgeborene in verschillende ontwikkelingsfasen. Daarnaast schept de Neonatologie verpleegkundige voorwaarden die nodig zijn om familie gerichte zorg te geven binnen een multidisciplinaire setting en vraagt om nauwe samenwerking met alle professionals van betrokken afdelingen en ziekenhuizen die IC zorg en High Care zorg geven.

De opleiding
De specialistische vervolgopleiding Neonatologieverpleegkundige bestaat uit theorie- en praktijkgedeelten en duurt 12 maanden waarin 35 scholingsdagen zijn opgenomen. Tijdens je opleiding ben je werkzaam op de neonatologie unit van de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Het theoretische gedeelte volg je aan het opleidingsinstituut van de Amstel Academie te Amsterdam.
Je loopt gedurende je opleiding 8 weken stage in een academisch ziekenhuis op de neonatale intensive care unit. Tijdens je werk breng je in de praktijk wat je in de theorielessen leert.
De opleiding wordt volledig vergoed door het ziekenhuis.  

Toelatingsvoorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de opleiding tot Neonatologieverpleegkundige dien je in het bezit te zijn van één van de volgende diploma’s en ben je BIG-geregistreerd:
  • Verpleegkundige A;
  • Verpleegkundige niveau 4 of niveau 5 met min. 1 jaar relevante praktijkervaring in een ziekenhuis;
  • Voorkeur voor verpleegkundigen die reeds in het bezit zijn van een kinderaantekening of obstetrieaantekening;
  • Indien je als verpleegkundige niet in bezit bent van een kinderaantekening moet je een instaptoets doen om deel te kunnen nemen aan de opleiding.
De inwerkperiode op de kinderafdeling is afhankelijk van je werkervaring.

Solliciteren?
Voor een opleidingsplaats voor Neonatologieverpleegkundige moet je solliciteren. De opleiding start jaarlijks in april en oktober.
De sollicitatieprocedure voor de opleiding tot Neonatologieverpleegkundige start ongeveer 5 à 6 maanden van tevoren. Wij verzoeken je om de website van het Flevoziekenhuis goed in de gaten te houden. Indien er een vacature is voor leerling Neonatologieverpleegkundige, kun je deze vinden op internet.  

N.B. Een open sollicitatie wordt niet in behandeling genomen.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat afdeling Leren, Ontwikkelen en Onderzoek:
Telefoonnummer: 036 - 868 97 50
E-mail: stages@flevoziekenhuis.nl