Leesvoor
 • Longrevalidatie

  Om een beeld te krijgen wat u kunt verwachten van de longrevalidatie, kunt u ons filmpje bekijken:


  Lees meer over longrevalidatie.
 • Longkanker

  Longkanker is na prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Van alle mannen die kanker krijgen, krijgt 16% longkanker. Roken is een belangrijke oorzaak van longkanker. Met het veranderende rookgedrag is bij mannen een afname en bij vrouwen een toename te zien van het aantal longkankerpatiënten.

  flevoziekenhuis-longgeneeskunde-radiologie
  Er zijn verschillende vormen longkanker. De verschillende vormen van kanker gedragen zich verschillend, hebben verschillende prognoses en vragen een andere behandeling. De meest toegepaste behandelingen zien het operatief verwijderen van de tumor, bestraling of chemotherapie. Vaak vindt een combinatie van deze behandelingen plaats.

  Operaties worden niet in het Flevoziekenhuis uitgevoerd. Uiteraard hebben we hierover goede afspraken met andere ziekenhuizen als het AMC, OLVG en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Zo bent u bij ons verzekerd van een optimale voorbereiding en nazorg. Zeer binnenkort is bestralen wel mogelijk in het Flevoziekenhuis, chemokuren waren dat al.
  Lees meer over longkanker
 • Infectieziekten

  Een veelvoorkomende infectieziekte is longontsteking (pneumonie). Iedereen kan een longontsteking krijgen, maar mensen met COPD, hartfalen, suikerziekte of mensen met een verminderde weerstand door een ziekte, lopen meer risico.

  flevoziekenhuis-longgeneeskunde-ro-foto
  Een andere infectieziekte die door longartsen behandeld wordt is tuberculose. Dit kan longtuberculose zijn, maar de ziekte kan ook op andere plekken klachten geven. Voorbeelden zijn (hals)kliertuberculose.
 • Sarcoïdose/ Interstitiële longziekten

  Sarcoïdose, of ziekte van Besnier-Boeck-Schnaumann, is een ziekte met ophopingen van ontstekingscellen, zogenaamde granulomen. Deze ontstekingen kunnen in het hele lichaam ontstaan, maar komen vaak voor in de longen. De ziekte komt gewoonlijk voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. De ziekte verdwijnt in veel gevallen vanzelf, maar kan ook chronisch worden.

  flevoziekenhuis-stethoscoop-02
  Sarcoïdose kan zich uiten als een interstitiële longziekte. Dat zijn aandoeningen die chronische ontsteking en littekenvorming van de longblaasjes, bloedvaten, luchtwegen en longvlies kunnen veroorzaken. Vanwege het littekenweefsel kunnen de longblaasjes niet op de juiste manier zuurstof aan de bloedsomloop afgeven.
  Deze ziekten zijn vaak niet te genezen en de behandeling is dan ook gericht op het verminderen van de klachten en het voorkomen van achteruitgang.