Op de endoscopie afdeling worden gastroscopieën (maagonderzoeken), sigmoidoscopieën, coloscopieën (beide darmonderzoeken) en ERCP’s (galwegonderzoeken) uitgevoerd.
Waar nodig wordt voor deze onderzoeken een roesje gegeven. Dit wordt altijd vooraf met de patiënt besproken zodat de benodigde uitslaapruimte en bewaking aanwezig is. Coloscopieën (volledige darmonderzoeken) kunnen alleen worden ingepland nadat de huisarts overleg heeft gehad met één van de MDL-artsen over de vraagstelling van het onderzoek en de termijn waarop dit moet plaatsvinden.
Voor een maagonderzoek en een kort darmonderzoek kunt u zelf bellen met de polikliniek MDL om een afspraak te maken. U hebt dan wel een verwijskaart van de huisarts nodig.

flevoziekenhuis-mdl01

Voor alle onderzoeken en voor het roesje (sedatie) is een folder beschikbaar. Deze kunt u downloaden vanaf de pagina folders. Bij vragen over de inhoud kunt u bellen met de polikliniek MDL: 036 - 868 86 16 of uw verwijzer. Voor vragen over het al dan niet doorgebruiken van medicijnen voor het onderzoek dient u contact op te nemen met de verwijzer. Deze kan waar nodig contact op nemen met een van de MDL-artsen.

Onderzoek via een scopie

Ter voorbereiding van een scopie kunt u dit filmpje bekijken

{youtube}eYhai7tOSoA{/youtube}

Onderzoek met Videocapsule

De afdeling MDL beschikt over een geavanceerde onderzoekstechniek voor het onderzoek naar mogelijke dunne darmafwijkingen: de Videocapsule endoscopie. Dit is een piepklein, door de patiënt in te slikken cameraatje waarmee eenvoudig beelden van de dunne darm gemaakt kunnen worden. Hiermee kunnen vroege afwijkingen bij M. Crohn en familiaire poliepsyndromen opgespoord worden.

flevoziekenhuis-poli-mdl03

H2 ademtest en C13 ureumtest

flevoziekenhuis-ademtest

Door middel van dit onderzoek kijkt de specialist of uw darm in staat is lactose (melksuiker) goed te verteren. De hoeveelheid waterstof (H2) in uw uitademing wordt gemeten om informatie te krijgen over het functioneren van uw darmen.