Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een stoornis van de functie van het maagdarmkanaal. Door deze functiestoornis heeft een patiënt chronische klachten van buikpijn in combinatie met problemen met de ontlasting. De ontlasting kan in het uiterste geval wisselend heel hard of waterdun zijn. Daarnaast bestaan er veel andere klachten, zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid, vermoeidheid en slijm bij de ontlasting. Deze klachten komen in wisselende mate bij patiënten voor. Hoewel de precieze oorzaak van PDS onbekend is, zijn er de laatste tijd veel nieuwe inzichten verkregen die duidelijk maken hoe verschillende processen in ons gehele lichaam met PDS te maken hebben. Deze voortgang maakt het mogelijk om ook nieuwe behandelingen voor PDS te ontwikkelen.

Het Flevoziekenhuis heeft voor patiënten met PDS een poliklinisch zorgtraject ontwikkeld, gebaseerd op internationale en landelijke richtlijnen. Hierbij krijgen patiënten de mogelijkheid om na uitgebreide uitleg van verschillende behandelopties, te kiezen voor diegenen die hen het meest aanspreken. De zorg is efficiënt georganiseerd en er is meer aandacht voor de wens van patiënt met betrekking tot zijn of haar eigen behandeltraject.

Op de folderpagina vindt u algemene en specifieke informatie over de verschillende behandelopties met betrekking tot PDS.

Voor meer informatie over PDS kunt tevens kijken op www.pdsb.nl, de site van de PDS belangenvereniging.